Отворена изложба АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата

Изложба АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата отворена је 3. децембра у Конаку кнеза Михаила, Народног музеја Крагујевац.

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу и Народни музеј Крагујевац приредили су документарну изложбу посвећену животу и раду Михаила Гавриловића (1868, Алексинац – 1924, Лондон), историчара, доктора наука са Сорбоне, првог српског архивисте, одн. првог челника новоосноване Државне архиве Србије (1900), професора Универзитета у Београду, угледног српског (и југословенског) дипломате на Цетињу, у Ватикану и Лондону, правом члану Српске краљевске академије и председнику српског Црвеног крста у Лондону.

На свечаном отварању изложбе  АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата говорили су, у име организатора: Милош Јуришић, в.д. директора Народног музеја и дописни члан САНУ Милош Ђуран, управник Центра. Предавање о животу и раду академика Михаила Гавриловића одржала је дописни члан САНУ Мира Радојевић, историчарка. Говорећи о часном, радом испуњеном животу и обимном и значајном делу академика Михаила Гавриловића на научном, стручном и националном плану, она је указала је на важност бављења тема којима се осветљавају дела знаменитих људи из националне историје, како би они били узор и путоказ данашњим и будућим генерацијама.

Изложба која садржи оригинална документа и фотографије из живота и рада Михаила Гавриловића, као и релевантне публикације, биће отворена до 27. децембра 2019. године. Организатори изложбе су: Галерија науке и технике САНУ, Огранак САНУ у Нишу, Историјски архив Ниш и Народни музеј Ниш. Аутор изложбе је Миљана Ђорђевић из Историјског архива Ниш.


Фото галерија: