Отворена стална поставка Легата Николе Коке Јанковића

У Легату Николе Коке Јанковића, 11. децембра 2019. године свечано је отворена стална изложбена поставка која садржи дела које је уметник завештао свом родном граду и Универзитету у Крагујевцу.

Академик Никола Кока Јанковић (1926-2017), завештао је, Уговором о поклону из 2012. године, свом родном граду и Универзитету у Крагујевцу своја уметничка дела (скулптуре и цртеже), ствари из свог београдског атељеа, укључујући и личну библиотеку. Стална изложбена поставка свечано је отворена 11. децембра 2019. у здању Легата које је, по уметниковој жељи, пројектовао архитекта Зоран Гагић. Осмишљавањем и реализацијом изложбене поставке под називом „Живети уметност“ руководила је Катарина Бабић, виши кустос - историчар уметности, у сарадњи са др Здравком Јоксимовићем, професором ФЛУ и Зораном Шефкушићем, кустосом САНУ. У згради Легата, вољом дародавца, смештене су и канцеларије Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу.

Свечано отварање сталне поставке Легата Николе Коке Јанковића почело је емитовањем инсерта из документарног филма о академику Николи Коки Јанковићу, из архиве РТС-а. У име Града Крагујевца који је, у сарадњи са Министарством привреде и уз помоћ Европске инвестиционе банке, финансирао изградњу Легата, присутне је поздравио  Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Изражавајући велико поштовање према свом редовном члану и у знак сарадње са Универзитетом у Крагујевцу, око 40 академика и запослених у САНУ присуствовало је свечаном отварању поставке. У име САНУ обратио се  академик Владимир Костић, председник САНУ, указујући да је отварање Легата у част великог уметника, професора, креатора и ствараоца знак виталности града Крагујевца и шанса да се Србија врати на пут нормалности.

Проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу указао је на значај Легата за Град Крагујевац и развој Универзитета у Крагујевцу, истичући да Легат на јединствен начин симболизује и обједињује науку и културу са доброчинством, оданошћу свом завичају и националном бићу.

Господин Владан Вукосављевић, министар културе  и информисања, поздравио је, у име  Владе Републике Србије, отварање Легата, велелепног здања које је истовремено и својеврсни национални храм културе и  уметности.

О лику и делу академика Николе Коке Јанковића говорили су академик Милан Лојаница, секретар Одељења ликовне и музичке уметности САНУ и Здравко Јоксимовић, некадашњи студент академика Николе Коке Јанковића, а сада професор на Академији ликовних уметности у Београду.

У име фамилије Јанковић, обратила се Мирјана Јанковић Мартиновић.

У музичком делу програма изведене су композиције Драгане Јовановић: Recuardos de Vals, Push Y Me, Aydes Virays Arno, у извођењу Саше Мирковића (виола) и Владимира Благојевића (хармоника).

Сарадници Универзитета у Крагујевцу израдили су мултимедијалну презентацију дела из уметничке збирке компјутерски генерисаном сликом и текстом, коју су посетиоци могли да погледају на таблет рачунару.

У склопу посете, представници Министарства културе и информисања и представници САНУ, у пратњи представника Универзитета у Крагујевцу и Града Крагујевца, положили су венце крај споменика стрељаним ђацима и професорима у Шумарицама.


Фото галерија: