Отворена изложба Михаило Петровић Алас – родоначелник српске математичке школе

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у уторак, 17. децембра 2019. године, отворена је изложба Михаило Петровић Алас – родоначелник српске математичке школе која ће трајати до 30. јануара 2020. године.

Изложбу је отворио проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу проф. др Живадин Мицић који  је изразио изузетно задовољство зато што је крагујевачка публика, захваљујући овој гостујућој изложби, у прилици да се упозна са ликом и делом једног од најзначајнијих српских научника. О изложби, научним достигнућима и биографским подацима из живота српског академика Михаила Петровића Аласа говорили су уважени академик и председник огранка САНУ у Новом Саду господин Стеван Пилиповић и аутор изложбе и професор Природно-математичког факултета Универзитета у Београду Жарко Мијајловић.

О изложби

„Прошле године протекло је 150 година од рођења великог математичара и родоначелника Српске математичке школе Михаила Петровића Аласа (1868–1943). Овај значајан јубилеј наше науке математичари Србије и Српска академија наука и уметности обележили су многобројним манифестацијама, пригодним скуповима и предавањима у Београду, Новом Саду, Нишу и другим местима. У овом низу свечаних догађаја посебно место има велика изложба „Михаило Петровић Алас“, која је одржана у Галерији САНУ током маја и јуна 2018. године. На изложби су представљени живот и дело академика Петровића, али и околности које су владале у време када је Петровић живео и стварао и када је настајала српска наука. Изложби коју организује Универзитетска библиотека у Крагујевцу, коју је припремила госпођа Жаклина Марковић, кустос Галерије САНУ, припада посебна част, јер на неки начин затвара круг дешавања посвећених нашем научном великану.”

Жарко Мијајловић


Фото галерија: