SVETOSAVSKA AKADEMIJA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Povodom obeležavanja Svetog Save - Dana duhovnosti u Republici Srbiji, Univerzitet u Kragujevcu, u ponedeljak 27. januara 2020. godine, sa početkom u 11 časova u Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, organizuje Svetosavsku akademiju

27. januar, koji se praznuje kao Dan duhovnosti u našoj zemlji, podseća nas na školsku 1840/41. godinu kada je Sveti Sava prvi put obeležen kao školska slava u Srbiji i to na Liceju Knjažestva Serbskog u Kragujevcu, n prvoj visokoškolskoj instituciji u modernoj Srbiji, na čijim temeljima je nastao i Univerzitet u Kragujevcu.

Na Svetosavskoj akademiji Univerziteta u Kragujevcu, koja će biti održana 27. januara 2020. godine u 11 časova u Univerzitetskoj galeriji, Univerzitet u Kragujevcu dodeliće  Svetosavsku nagradu za životno delo i Svetosavsku nagradu za izuzetna postignuća.

Prema odluci Senata Univerziteta u Kragujevcu, Univerzitet u Kragujevcu dodeliće  Svetosavsku nagradu za životno delo akademiku dr Milošu Kojiću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, u penziji, dok će Svetosavsku nagradu za izuzetna postignuća dodeliti dr Maji Anđelković, vanrednom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Svetosavske nagrade će uručiti rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović.

Upravnik Fondacije za stipendiranje studenata Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Snežana Soković uručiće Ugovore o stipendiranju najboljim studentima Univerziteta u Kragujevcu za 2020. godinu. Upravni odbor Fondacije na osnovu raspisanog Konkursa doneo je odluku da u kalendarskoj 2020. godini stipendira 13 studenata sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Pozivamo nastavnike, saradnike, profesore, studente i sve zaposlene na Univerzitetu  da prisustvuju ovom događaju.