Изложба и промоција зборника: Мати Ана Аџић (1900-1975) духовно чедо владике Николаја Велимировића

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу, у сарадњи са Музејом рудничко-таковског краја и Факултетом педагошких наука у Јагодини, организује изложбу и промоцију зборника: Мати Ана Аџић (1900-1975) духовно чедо владике Николаја Велимировића, у четвртак, 6. фебруара 2020. године у 18 часова у Универзитетској галерији.

Надежда Аџић, ћерка чувеног педагога Сретена Аџића (1856-1933), оснивача и идејног творца Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске, живот је посветила доброчинству и духовности, поставши парадигма женског монаштва, путоказ служењу вери и посвећености. По одобрењу владике Николаја Велимировића и под његовим руководством, своју младост посвећује вођењу дечјих хранилишта и сиротишта под изузетно тешким условима: пре Другог светског рата у Битољу, а током рата у Трстенику. Од 1947. године је монахиња, а потом и игуманија манастира Враћевшница.

Ауторке изложбе о животу и духовној заоставштини мати Ане су   Мирјана Мокровчак-Глишовић, библиотекар и Весна Ћурчић,  кустос Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. Изложбу ће отворити Александар Марушић, директор Музеја. Изложба ће за посетиоце бити отворена до 20. фебруара 2020.

Поводом 120 година од њеног рођења и 70 година од примања монашког чина, објављен је зборник радова Игуманија Ана (Аџић) – оличење посвећености, у издању Факултета педагошких наука у Јагодини и Историјског архива „Средње Поморавље“. У зборнику је објављено четрнаест радова истраживача у различитим областима (историја, историја уметности, педагогија, српски језик), а посебно значајан допринос дали су свештеници и монахиње Српске православне цркве. О Зборнику ће говорити: проф. др Илијана Чутура, Факултет педагошких наука у Јагодини, Нинослав Станојловић, професор историје из Јагодине и Оливер Ђорђевић, Историјски архив „Средње Поморавље“ у Јагодини.