Отворен позив у оквиру Хоризонта 2020 – Development of next generation renewable fuel technologies from CO2 and renewable energy (Power and Energy to Renewable Fuels)

ID: LC-SC3-RES-26-2020

ТЕМА: линк на тему

Рок за апликацију: 21. април 2020. (17:00 по бриселском времену)

Буџет пројекта: 3-5 милиона ЕУР

Циљ програма:

Очекује се да ће обновљива енергија расти брже од капацитета мреже, стварајући тако потребе за складиштењем. Енергија потребна за производњу тренутних обновљивих горива смањује њихову конкурентност као алтернативе фосилним горивима. Специфични изазов је повећати конкурентност обновљивих горива нове генерације кроз ефикасно интегрисање неискоришћених обновљивих извора енергије у свој производни процес и подстицање њихове употребе путем могућности складиштења обновљивих извора енергије користећи предност постојеће инфраструктуре за гасовита и течна горива.

Предлози ће развити обновљиве изворе горива нове генерације за енергију и транспорт, који ће значајно побољшати перформансе у погледу енергетске ефикасности, као и трошкове конверзије директне обновљиве енергије (нпр. Сунчеве светлости) или обновљиве електричне енергије и / или топлоте за течна или гасовита обновљива горива из CO2. Циљана горива такође би требало да обезбеде веома ниску емисију издувних гасова.

Конзорцијум: 3-5 независних правних лица из ЕУ или придружених земаља (учешће индустрије је обавезно, универзитети и истраживачке институције такође могу учествовати).

Додатни услови: мин. ТРЛ 3 *ниво технолошке спремности – анекс Г

Корисни линкови:

 

Канцеларија за међународне пројекте Универзитета у Крагујевцу Вам стоји на располагању за даља питања и помоћ у апликацији и тражењу партнера.

Уколико желите да аплицирате за наведени позив потребно је Канцеларији за међународне пројекте доставити апстракт за позив који вам је од значаја.