VRNjAČKA BANjA DOBILA FAKULTET

Zvaničnom otvaranju novog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, fakulteta za Hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, i otpočinjanju nove školske 2011/2012 godine, pored prof. dr Slobodana Arsenijevića, rektora Univerziteta u Kragujevcu i rektorskog kolegijuma Univerziteta, prisustvovali su i gospodin Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, gospodin Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, gospodin Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačke Banje, kao i predstavnici akademske zajednice i javnog i političkog života.

U svečanom protokolu, po intoniranju studentske himne, prisutne je pozdravio gospodin Zoran Seizović, predsednik opštine Vrnjačke Banje, zahvalivši se svima koji su pomogli realizaciju osnivanja ovog fakulteta, zatim je najavio obraćanje rektora Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Slobodana Arsenijevića.
„Da bi mogao da učestvuje u tržišnoj utakmici, ovaj narod mora da ima mnogo više visokoobrazovanih ljudi“ , istakao je prof. dr Slobodan Arsenijević, „a ako pitate zašto Vrnjačka Banja, reći ću jednostavno, zato što je Banja centar srpskog turizma, zato što se 38 % novca u budžetu rezervisanom za turizam ulaže u ovaj kraj i zato što je blizu Kragujevca“. Prof. dr Radoslav Senić, dekan fakulteta za Hotelijerstvo i turizam, obraćajući se studentima poručio je: „Ako ste spremni da date sve od sebe, da ugodite drugima, onda ste dobrodošli da prođete kroz ova vrata. Turizam je zapravo prodaja snova. Ukoliko sumnjate da ima onih koji su spremni da trguju u ovom vremenu besparice, treba da znate da je mnogo onih koji su gladni pažnje i da ćemo se mi školovati da pružimo baš ono što nedostaje“. Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu poručila je studentima, „Ne za školu, već za život učite“.
Fakultet je osnovan kao jedinstvena visokoškolska ustanova čiji je osnivač Republika Srbija i u sastavu je Univerziteta u Kragujevcu. U prostorijama sa preko dve hiljade m2, budućim studentima je na raspolaganju kvalitetan prostor koji je opremljen odgovarajućom tehničkom, audio-video i internet komunikacijom. Studijski programi koncipirani su po uzoru na vodeće evropske fakultete za oblast turističkog i hotelijerskog menadžmenta pri čemu su korišćena i dosadašnja iskustva u našoj zemlji. Predavanja, vežbe i stručna praksa su osmišljeni tako da omogućavaju formiranje visokoobrazovanih kadrova koji mogu da budu kompetenti i konkurentni u savremenom poslovnom okruženju.
„Treba znati da su i ranije postojale ideje i inicijative da se nešto slično odradi, ali smo upravo mi imali dovoljno snage i volje da je realizujemo“ , rekao je gospodin Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke.

Novootvoreni fakultet ove godine upisalo je 100 studenata, 60 redovnih i 40 samofinansirajućih, a troma studentima, sa najviše bodova na upisu, Nemanji Stevanović, Ani Vidanović i Ivani Nedeljković, indekse je uručio gospodin Žarko Obradović.

Foto galerija: