Обраћање ректора проф. др Ненада Филиповића поводом обележавања славе и Дана Универзитета у Крагујевцу 21. маја 2020. године

 

Поштоване колегинице и колеге,

 

Универзитет у Крагујевцу ове године обележава 44 године рада. Овакве годишњице обично су повод да се у свечаној атмосфери и у окружењу запослених, сарадника, пријатеља и поштоваоца Универзитета окупимо како бисмо сагледали доприносе у развоју науке и образовања, у унапређењу наше академске и шире друштвене заједнице. Међутим, ове године Дан Универзитета обележавамо у специфичним, ванредним околностима, проузрокованим пандемијом вируса COVID19.

Дозволите ми да на годишњицу оснивања Универзитета у Крагујевцу, када истовремено обележавамо и нашу крсну славу – Свети апостол и јеванђелиста Јован Богослов – изнесем укратко остварене резултате у периоду између две годишњице.

С великим поносом истичемо да је у јуну прошле године, на основу Одлуке Владе Републике Србије, формиран  Институт за информационе технологије, као нова тринаеста чланица нашег Универзитета. Рад Института конципиран је кроз мултидисциплинарна истраживања којима се обједињује примена информационих технологија у природно-математичким, техничко-технолошким, медицинским, биотехничким и друштвеним наукама. До сада је у Институту ангажовано око 50 истраживача у области инжењерства, хемије и биологије, а врше се припреме за проширивање ангажовања истраживача их области друштвено-хуманистичких и медицинских наука.

Настојећи да подигне ниво и квалитет образовања, Универзитет чини велике напоре на усавршавању, иновирању и модернизацији наставних програма свих нивоа студија. Највеће интересовање у протеклој години бележи се на студијском програму Психологија на ПМФ-у, уз свеприсутно интересовање за програме студирања из области информационих технологија. У октобру прошле године отворили смо нови студијски програм „Мастер информационих технологија“, који је акредитован на српском и на енглеском језику. Прва генерација, од 25 студената, с великим успехом реализује своје наставне и испитне обавезе, а неки од њих су већ ангажовани у успешним компанијама. За време ванредног стања, студенти овог програма имали су и прилике да присуствују циклусу онлајн предавања еминентних професора из Сједињених Америчких Држава. У току су припреме за отварање новог, студијског програма: „Развој компјутерских игара“. Ове студије су у развоју на глобалном нивоу и верујемо да ће привући велико интересовање наших студената, имајући у виду велики број људи у Србији који раде у гејминг индустрији.

Са компанијом „Фијат Крајслер аутомобили Србија“, потписали смо Споразум о сарадњи поводом оснивања студијског програма „Аутомобилско инжењерство“ и то је први мастер програм ове врсте у Србији. Од овог студијског програма очекујемо и да ревитализује и унапреди развој аутомобилске индустрије, која је деценија у новијој историји била окосница привредног развоја овог подручја.

У жељи да интензивирамо сарадњу са привредом, посебно у креирању студијских програма који одговарају потребама тржишта рада, ове године формирали смо Савет послодаваца који броји 9 чланова и састављен је од представника најзначајнијих компанија из Централне Србије.

Један од стратешких приоритета Универзитета у Крагујевцу јесте унапређење процеса интернационализације, кроз трансфер научних знања и стручних компетенција са универзитетима у свету, као и путем мобилности студената и запослених. Током протеклих годину дана Универзитет је склопио споразуме о сарадњи са више од 20 образовних и научних институција и покренута је процедура за потписивање још толико међународних споразума. Захваљујући вишегодишњој успешној сарадњи са партнерским институцијама из Европе, 770 кандидата са Универзитета у Крагујевцу је добило Еразмус+ стипендију, за мобилност на једном од програмских универзитета. Од укупног броја, у току 2019. године реализовано је 120 мобилности на основу 80 потписаних Еразмус интеринституционалних уговора.

Универзитет је наставио да промовише и читав низ других програма мобилности страних организација и фондација. Канцеларија за међународне пројекте је, поред подршке истраживачима, поднела око 20 пројектних предлога, националног и међународног карактера. Нарочито бих истакао да је овог пролећа одобрен пројекат из Twinning позива, под називом SGABU, чији је координатор Универзитет у Крагујевцу, а партнери су универзитети из Грчке, Аустрије, Белгије и Велике Британије.

Као резултат континуираних напора за унапређење рада у свим сегментима,  Универзитет у Крагујевцу  је у 2019. години био рангиран на 10 водећих светских ранг листа, у различитим областима. У прошлој години Универзитет у Крагујевцу се први пут нашао на Шангајској листи, и то за област Клиничка медицина, док је по трећи пут међу 500 најбољих светских универзитета за област Математика.

У протеклој години свечано је промовисано 110 нових доктора наука, тако да укупан број доктора наука Универзитета у Крагујевцу износи 1399. Образовањем кадрова са највишим научним звањима Универзитет даје несумњив допринос развоју научне мисли и снажан подстицај економском и културном развоју овог подручја. Младим истраживачима је прошле године у закуп додељено и 75 станова различите структуре, а тренутно је у поступку још 75.

Настављена је блиска сарадња САНУ и повећан је број и разноврсност програма у Центру за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу. У децембру 2019. године свечано је отворена стална поставка Легата Николе Коке Јанковића и оспособљене су просторије намењене Центру САНУ.

У области организације културних и уметничких програма додаћу и да је Универзитетска галерија за протеклих годину дана реализовала 33 програма: 11 изложби, 16 концерата, 6 предавања и промоција књига. Ови програми нису привукли пажњу само студената и запослених на Универзитету,  већ и  великог броја наших суграђана.

У време пандемије, Центар за биоинжењеринг Универзитета у Крагујевцу, израдио је и саставио око 10 000 визира који су као донација дати бројним болницама и домовима здравља у земљи у циљу заштите нашег медицинског особља. Уз све наведено, једино ми преостаје да додам да се надам да ће Универзитет и на даље обележавати овако успешне годишњице, и да ће се настојати да сваке следеће године превазиђе до сада постигнуте резултате.

Желим да се следеће године овде окупимо доброг здравља и у много већем броју. ХВАЛА!