Ambasador Austrije u Srbiji i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj posetili Univerzitet u Kragujevcu

Njegova ekselencija gospodin Nikolaus Luteroti, ambasador Austrije u Srbiji i gospođa Fransin Pikap, stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj posetili su Rektorat Univerziteta u Kragujevcu 29. septembra 2020. godine.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović sa saradnicima tom prilikom predstavio je rad Univerziteta, domaće i međunarodne naučne projekte koji se realizuju na Univerzitetu, sa posebnim osvrtom na projekte koji se bave prevencijom i suzbijanjem posledica koje izaziva COVID-19.

Njegova ekselencija gospodin Nikolaus Luteroti i gospođa Fransin Pikap posetili su i Centar za bioinženjering Fakulteta inženjerskih nauka gde su se upoznali sa naučnim timom koji radi na izradi 3D štampanog medicinskog respiratora. 

Realizaciju ovog rešenja finansijski je podržala Austrijska razvojna agencija (ADA).  Grant  u iznosu od preko 40.000 dolara koji je dobio Univerzitet u Kragujevcu biće namenjen izradi mehaničkog dela respiratora koji obezbeđuje veću sigurnost protoka kiseonika kod pacijenata obolelih od bolesti COVID-19.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu izrazio je zahvalnost Ambasadi Austrije u Srbiji, Austrijskoj razvojnoj agenciji i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj na ukazanoj podršci u zajedničkoj borbi protiv bolesti COVID-19.

 

Više informacija o 3D štampanom medicinskom respiratoru možete videti ovde.


Foto galerija: