OBELEŽENA SLAVA I DAN UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Univerzitet u Kragujevcu je u petak, 21. maja 2021. godine, obeležio svoju krsnu slavu, Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova i 45 godina od osnivanja Univerziteta.

Slava Univerziteta u Kragujevcu Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov obeležena je sečenjem slavskog kolača, kome su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop  šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom, rektorski kolegijum Univerziteta i dekani fakulteta članica.

Ovogodišnji domaćin slave bila je dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović, koja je predala polovinu slavskog kolača domaćinu za narednu godinu, prof. dr Zoranu Markoviću, direktoru Instituta za informacione tehnologije.

Intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur, u amfiteatru Pravnog fakulteta otpočeo je svečani deo programa obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, kome su, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa ministrom gospodinom Brankom Ružićem, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, gradonačelnik Nikola Dašić i predstavnici Grada Kragujevca i lokalnih samouprava, rektori univerziteta iz zemlje, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne su pozdravili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gospodin Branko Ružić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, gradonačelnik Grada Kragujevca gospodin Nikola Dašić, a u ime rektora Univerziteta u Srbiji obratio se prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Univerzitet u Kragujevcu ove godine, po prvi put, dodelio je godišnje nagrade za nastavno i naučnoistraživačko osoblje za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom, odnosno umetničkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu.

Godišnje nagrade za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu dodeljene su:

  • U polju društveno-humanističkih nauka – prof. dr Milošu Kovačeviću, redovnom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta;
  • U polju tehničko-tehnoloških nauka – prof. dr Nenadu Filipoviću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka;
  • U polju prirodno-matematičkih nauka –  prof. dr Svetlani Marković, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta;
  • U polju medicinskih nauka – prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, redovnom profesoru Fakulteta medicinskih nauka.

U okviru svečanosti, dodeljena je i stipendija iz Fonda Wild Boars za stipendiranje studenata profesionalnih ili poluprofesionalnih sportista sa teritorije grada Kragujevca, koji su osnovali Univerzitet u Kragujevcu i klub američkog fudbala Wild Boars. Upravni odbor fonda ovogodišnju stipendiju dodelio je Jani Jolović, studentkinji IV godine integrisanih akademskih studija farmacije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dobitnici stipendije ugovor je uručio predsednik kluba američkog fudbala Wild Boars gospodin Marko Vujanac.

U muzičkom delu programa učestvovali su studenti Filološko-umetničkog fakulteta – sopran Jelena Stanojević Kačavenda i bariton Stevan Jovanović, uz klavirsku pratnju samostalnog umetničkog saradnika Jelene Ivanović, kao i student harmonike Nikola Lazarević.


Foto galerija: