Predstavljena monografija o Knezu Milošu Obrenoviću

U saradnji Univerziteta u Kragujevcu i Eparhije šumadijske, u Svečanoj sali Univerziteta, 17. oktobra 2022, pred brojnom publikom, predstavljena je monografija „Knez Miloš Obrenović – državotvorni vladar“, prof. dr Radoša Ljušića.

Monografija „Knez Miloš Obrenović – državotvorni vladar“, prof. dr Radoša Ljušića, kapitalno je delo koje obrađuje život jednog od najznačajnijih vladara novije srpske istorije, kroz koji se prelama sudbina srpskog naroda i srpske države toga doba. Objavljena je prošle godine u izdanju izdavačke kuće „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada i nagrađena je Nagradom grada Beograda za društvene i humanističke nauke, 2021. godine.

Pozdravnu reč na promociji dali su, u ime organizatora, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan, kao i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović.

Vladika Jovan je nadahnuto govorio o pomanjkanju istorijskog pamćenja, kao sudbinskoj karakteristici našeg naroda, kao i značaju bavljenja istorijskim temama, naročito u današnje vreme kada opada interesovanje za pisanom rečju. Prof. dr Nenad Filipović istakao je značaj bavljenja istorijskim temama u našem univerzitetskom kontekstu, u kojem se još uvek institucionalno ne proučava istorijska nauka i izrazio zadovoljstvo što se na Univerzitetu promoviše knjiga koja obrađuje jednu od najznačajnijih ličnosti  zavičajne istoriografije.

U ime izdavača, publiku je pozdravio Zoran Gutović, urednik „Pravoslavne reči“, predstavivši politiku ove izdavačke kuće koja je usmerena na objavljivanje sabranih dela najznačajnijih srpskih istoričara (do sada su objavljena sabrana dela akademika Vasilija Krestića, akademika Milorada Ekmečića).

O sadržaju knjige govorili su: dr Suzana Rajić, redovni profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i jerej Vladan Kostadinović, prof. istorije Srpske crkve u Bogosloviji „Sveti Jovan Zlatousti“. Oni su, na osnovu istorijske građe, ali i na osnovu anegdota i tumačenja usmenog predanja istakli da je knez Miloš bio jedinstvena ličnost u srpskoj istoriji, kako po načinu vladanja, tako i po svojim izvanrednim diplomatskim veštinama, ali i još uvek prisutnim kontroverzama o njemu koje postoje u nacionalnoj istoriografiji.

Prof. dr Radoš Ljušić je, uz pomoć ilustracija preuzetih iz knjige, izneo neke zanimljive, a javnosti nepoznate detalje iz života kneza Miloša i ukazao na značaj budućeg proučavanja dinastije Obrenovića, s obzirom na to da postoji obilje još neistražene arhivske građe o ovom i drugim periodima srpske istorije.


Foto galerija: