Округли сто и изложба о академику Душану Матићу

Центар за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу организује, у понедељак, 31. октобра, округли сто: ОГЛЕДАЛА ДУШАНА МАТИЋА и изложбу: ПОЕМЕ У БОЈИ (Пиктопоетски поглед Душана Матића).

Академик Душан Матић (Ћуприја. 1898 – Београд, 1980) један је од најзначајнијих српских књижевника (песник, есејиста, романсијер, критичар, преводилац, професор и први ректор Академије за позориште, филм, радио и телевизију у Београду и један од 13 оснивача надреалистичког покрета у Београду). Своју заоставштину оставио је свом родном граду и од 1986. године у Народној библиотеци у Ћуприји налази се Легат – спомен соба Душана Матића.

Предмети из Легата Душана Матића ће по први пут напустити Народну библиотеку „Душан Матић“ у Ћуприји и биће изложени у Крагујевцу,  у Универзитетској галерији. Изложба под називом ПОЕМЕ У БОЈИ (Пиктопоетски поглед Душана Матића) биће отворена у понедељак, 31. октобра 2022. у 18 сати. На отварању ће говорити академик Милош Ђуран, управник Центра, Љиљана Ђорђевић, директорка Народне библиотеке „Душан Матић“ из Ћуприје и Гордана Марковић, виши библиотекар и управница Легата. У уметничком програму наступиће професори музичке школе „Душан Сковран“ из Ћуприје (Предраг и Јелена Качавенда, соло певачи, уз клавирску пратњу Николе Ђокића).

 У Универзитетској галерији ће истог дана, 31. октобра, са почетком у 12 сати бити организован округли сто под називом ОГЛЕДАЛА ДУШАНА МАТИЋА. О лику и делу академика Душана Матића говориће: Светозар Рапајић, проф. емеритус  Универзитета уметности у Београду, проф. др Александар Ђурић, Универзитет уметности у Београду, Гојко Божовић, есејиста и песник, проф. др Слободан Лазаревић, Универзитет у Крагујевцу,  доц. др Ђорђе Радовановић, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу и др Немања Лазаревић, графички дизајнер.