Okrugli sto i izložba o akademiku Dušanu Matiću

Centar za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu organizuje, u ponedeljak, 31. oktobra, okrugli sto: OGLEDALA DUŠANA MATIĆA i izložbu: POEME U BOJI (Piktopoetski pogled Dušana Matića).

Akademik Dušan Matić (Ćuprija. 1898 – Beograd, 1980) jedan je od najznačajnijih srpskih književnika (pesnik, esejista, romansijer, kritičar, prevodilac, profesor i prvi rektor Akademije za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i jedan od 13 osnivača nadrealističkog pokreta u Beogradu). Svoju zaostavštinu ostavio je svom rodnom gradu i od 1986. godine u Narodnoj biblioteci u Ćupriji nalazi se Legat – spomen soba Dušana Matića.

Predmeti iz Legata Dušana Matića će po prvi put napustiti Narodnu biblioteku „Dušan Matić“ u Ćupriji i biće izloženi u Kragujevcu,  u Univerzitetskoj galeriji. Izložba pod nazivom POEME U BOJI (Piktopoetski pogled Dušana Matića) biće otvorena u ponedeljak, 31. oktobra 2022. u 18 sati. Na otvaranju će govoriti akademik Miloš Đuran, upravnik Centra, Ljiljana Đorđević, direktorka Narodne biblioteke „Dušan Matić“ iz Ćuprije i Gordana Marković, viši bibliotekar i upravnica Legata. U umetničkom programu nastupiće profesori muzičke škole „Dušan Skovran“ iz Ćuprije (Predrag i Jelena Kačavenda, solo pevači, uz klavirsku pratnju Nikole Đokića).

 U Univerzitetskoj galeriji će istog dana, 31. oktobra, sa početkom u 12 sati biti organizovan okrugli sto pod nazivom OGLEDALA DUŠANA MATIĆA. O liku i delu akademika Dušana Matića govoriće: Svetozar Rapajić, prof. emeritus  Univerziteta umetnosti u Beogradu, prof. dr Aleksandar Đurić, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Gojko Božović, esejista i pesnik, prof. dr Slobodan Lazarević, Univerzitet u Kragujevcu,  doc. dr Đorđe Radovanović, Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu i dr Nemanja Lazarević, grafički dizajner.