Отворен Турски кутак на Правном факултету и изложба у Универзитетској галерији

На Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 15. новембра 2022. године, свечано је отворен Турски кутак – простор у коме слободно време могу да проводе запослени и студенти ван наставе, као и документарна изложба у Универзитетској галерији.

Свечаним пресецањем врпце и предајом кључева на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу отворен је Турски кутак, простор уређен по мотивима културе Турске, а међу присутнима су били ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, декан Правног факултета проф. др Драган Вујисић, координатор Турске агенције за сарадњу и координацију за Србију Мехмед Мете Анач са сарадницима, као и професори и студенти факултета.

Простор који је до пре неколико месеци био запуштен и ван употребе, нови изглед добио је захваљујући донацији Турске агенције за сарадњу и координацију. Студенти и запослени на Правном факултету добили су уређен простор са терасом где могу да се освеже и пријатно проведу слободно време.

Истог дана у Универзитетској галерији свечано је отворена и документарна изложба „Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци Историјског архива Шумадије“, која говори о српско-турској узајамној историји. Изложбу је припремио Историјски архив Шумадије, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Града Крагујевца и Турске агенције са сарадњу и координацију (ТИКА), чији представници су присуствовали отварању изложбе.

Аутори изложбе су Ненад Карамијалковић (директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевац), Славко Степановић (виши архивиста Историјског архива Шумадије) и др Мирјана Маринковић (професорка на Катедри за Оријенталистику Филолошког факултета у Београду).

На отварању изложбе присутнима се обратио Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу, Мехмед Мете Анач, координатор Турске агенције за сарадњу и координацију у Србији, Сања Живковић, директорска историјског архива Шумадије у Крагујевцу као и аутори изложбе.

Путем изложене оригиналне архивске грађе и превода/тумачења исте на изложбеним паноима, представљене су најзначајније личности и догађаји из дуге српско-турске узајамне историје, као и детаљи из свакодневног живота хришћанског и муслиманског становништва у Србији и Црној Гори у време османске владавине, доносећи мноштво нових сазнања и информација.

Изложбу прати и двојезични каталог, чији су рецензенти др Радомир Ј. Поповић и др Александра Вулетић са Историјског института у Београду."

Поставка доноси мноштво нових сазнања и информација о везама два народа.

У плану је да, након градова у Србији, поставка Историјског архива Шумадије наредне године буде изложена у Истанбулу.


Фото галерија: