У Универзитетској галерији отворена изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“

У Универзитетској галерији 12. јануара 2023. године, свечано je отворена изложба „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“, уз присуство амбасадора, академика, чланова ректорског колегијума и бројне публике.

Универзитетска галерија започела је нову сезону изложбом „Генерал Душан Додић, јунак Великог рата“. Због изузетно великог значаја и заслуга које је генерал Додић имао у историји нашег народа као истакнути војсковођа, изложби су присуствовали и представници дипломатског кора чије су државе такође биле учесницe Великог рата, амбасадор Кипра Њ.Е. Димитриос Теофилакту и први секретар амбасаде Велике Британије Вилијам Хопкинсон.

Свечано отварање изложбе почело је монологом из Српске драме аутора Синише Ковачевића, коју је извео Александар Рашковић из Удружења грађана Трстеничког позоришта.

У име домаћина, присутне је на самом почетку поздравио ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, који је истакао задовољство што се једна оваква изложба, битна за историју нашег народа, представила у Универзитетској галерији у Крагујевцу.

На отварању су говорили и аутор изложбе Душко Грбовић, музејски саветник и историчар Завичајног музеја Јагодина, као и коаутор Јелена Вукчевић, историчар и кустос Музејске збирке Народног Универзитета Трстеник.

Својим присуством, као члан породице, обратио се и проф. др Вељко Милутиновић, унук генерала Додића, који је у изузетно емотивном обраћању испричао значајне сегменте из живота свог деде.

У другом делу уметничког програма, Александар Рашковић је глумачким вињетама представио делове ратног дневника генерала Душана Додића.

Музичку пратњу саме изложбе оплеменила је Јелисавета Беговић, студенткиња друге године Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Сви заинтересовани ће бити у могућности да погледају постављену изложбу до 10. фебруара 2023. године.


Фото галерија: