Изложба „Пут правих вредности” у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, у четвртак 6. априла 2023. године, са почетком у 12 часова, биће отворена изложба „Пут правих вредности” која ће упознати ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини у периоду од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.
У име организатора присутнима ће се обратити председник Олимпијског комитета Србије господин Божидар Маљковић и наш прослављени суграђанин Стеван Плетикосић, освајач олимпијске медаље у стрељаштву.

Изложба „Пут правих вредности”, подразумева три усклађене целине које се, према речима ауторке изложбе Наташе Јанковић, састоје од текстуалних, илустративних и дигиталних елемента.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Aнтичких игара. Кратка прича о њиховом настанку биће увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2021. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, које је иницирао капетан Светомир Ђукић, преко првог учешћа Србије на V Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру. Приступ богатој мултимедијалној колекцији, која је део виртуелног музеја, омогућује посетиоцима да погледају кратке филмове и приче о историји олимпизма у Србији, олимпијским херојима и незаборавним олимпијским моментима.

Трећу целину изложбе чине ретке фотографије и планови архитектонског спортског наслеђа Београда XIX и XX века. Развој архитектуре спортских објеката у Београду, током два века трајања, имао је своје успоне и падове. Већ крајем прве деценије XIX века мачевање се предавало у Великој школи, да би се 1843. године отворила и прва школа мачевања, а у наредних неколико година још две. До средине XIX века одржане су и прве коњичке трке а отворена су и прва купалишта на десној обали Саве. Током наредних неколико деценија спорт се убрзано развија, што је и довело до успона архитектуре спортских објеката.

У оквиру поставке посебно је издвојен период између два светска рата, који представља златно доба изградње спортских терена и клупских кућа Београда, а позната градитељска имена говоре у прилог значају тог правца архитектуре. Друга половина XX века испуњена је новим таласом градње, започетим одмах након Другог светског рата, а који је процват имао седамдесетих година. Већ осамдесетих година XX века нису се градиле значајне спортске грађевине, док изградња Београдске арене није поново покренула архитектонско-спортски живот престонице.

Премијера изложбе „Пут правих вредности” била је организована у Галерији САНУ у пролеће 2021. године, са чијег сајта су коришћени делови текста у најави.


Улаз слободан.