АКТУЕЛНО:

Концерт Филипа Томића и Јоване Радовановић

У среду, 24. маја 2023. године са почетком у 19 часова, у Универзитетској галерији биће одржан концерт виолончелисте Филипа Томића и пијанистиње Јоване Радовановић.

Овогодишњу концертну сезону у Универзитетској галерији отвара камерни састав Филип Томић (виолончело) и Јована Радовановић (клавир).

Програм:


Л. ван Бетовен - Соната за клавир и виолончело оп. 69 А-дур

Allegro ma non tanto

Scherzo. Allegro molto

Adagio cantabile - Allegro vivace

                            Соната за клавир и виолончело оп. 102 бр. 2 Де-дур

Allegro con brio

Adagio con molto sentimento d'affetto

Allegro -- Allegro fugato

 

Пијанисткиња Јована Радовановић  рођена је у Крагујевцу  1985. године.  У родном граду је стекла основно и средње музичко образовање у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у класи професорке Наталије Томић. Добитница је значајних награда на бројним домаћим и интернационалним такмичењима у Србији и иностранству (Италија, Швајцарска) у солистичким категоријама и као члан камерних ансамбала. Након завршетка средње музичке школе уписује студије на Националној Музичкој Академији Украјине „П.И.Чајковски“ у Кијеву у класи професора Јурија Кота које завршава 2007. године са највишим оценама. Због свих успеха током студија награђена је почасном дипломом Академије. Исте године уписује мастер студије и завршава их 2008. године. Од стручне комисије Националне Музичке Академије Украјине добија препоруку за уписивање највишег степена студија за извођачке уметности - Клавир, које је 2011. године и завршила. Своје професионално свирачко усавршавање наставља у октобру 2014. године када уписује докторске студије у области камерне музике на Факултету музичких уметности у Београду, у класи проф. Зорице Ћетковић, а које наставља у класи проф. др ум. Јасне Туцовић, а од 2020. године је и на докторским студијама у области клавира у класи проф. др Дубравке Јовичић и проф. мр Дејана Синадиновића, на истом Факултету. Од почетка школовања па све до данас сарађивала са признатим и еминентним пијанистима и музичким педагозима као што су: Јуриј Кот (Украјина), Валериј Сигаљевич (Француска), Ирина Алексејчук (Украјина), Жења Аубакирова (Казахстан), Иван Кучер (Украјина).

Своју педагошку каријеру је започела 2008. године у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу коју од 2010. године шири и наставља на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу где сада предаје у звању редовног професора за ужу уметничку област Клавир. До сада су њени ученици и студенти остварили преко 60 награда, углавном специјалних и првих, на републичким и међународним такмичењима. Више пута је учествовала у раду жирија на пијанистичким такмичењима у Београду, Шапцу, Аранђеловцу, Врању.

Снимала је музичке нумере за два филма. Филм „Кнежев арсенал – од војне до креативне индустрије“ у продукцији Радио Телевизије Крагујевац и „Упознајте Корнелија“ у продукцији Радио Телевизије Србије.

Уметничку каријеру активно гради како на простору Србије тако и у иностранству. Остварила је око сто педесет наступа и концерата у Македонији, Украјини, Француској, Белгији, Луксембургу, Швајцарској, Немачкој, Кипру, Црној Гори и Босни и Херцеговини. Наступала је са оркестром „Уједињени гудачи Србије“ и солистом Матејом Маринковићем-виолина, као и на фестивалу „Musica Sete 2013“ у Француској са Orchestre de Chambre United Strings of Europe, Royal Academy of London и са солистом Љубишом Јовановићем-флаута, под диригентском палицом Franc Fontcouberte (Француска).

На месту је председника Удружења грађана „CONVIVIUM MUSICUM“ oд 2015. године, са којим је успешно реализовала у Крагујевцу осам Интернационална фестивала камерне музике „Convivium Musicum”, три концертне сезоне 2016/17. и 2017/18. и 2019. године, као и семинаре и предавања. У оквиру пројекта младих истраживача Универзитета у Крагујевцу руководила је пројектом из поља уметности Простор-звук-конструкција, реализованог септембра 2022. године. Уз подршку Града Крагујевца и СОКОЈ-а, реализовала је пројекат „Радомир Томић-парадигма културног живота Србије: извођачко-уметнички, образовни и педагошки залог за будућност чији је носилац Филолошко-уметнички факултет. Члан је и Удружења „МОТО“, „УМУС“ и „Кругови уметности“ са којима реализује различите уметничке пројекте.

Била је учесник у реализацији Међународног Темпус пројекта Introducing interdisciplinary in music studies in the Western Balkans in line with European perspective и Међународног пројекта Erasmum + DEMUSIS Побољшање дигиталних компетенција и предузетничких вештина академских музичара у Србији за културно ангажованије друштво.


Филип Томић рођен је 1992.г. у Крагујевцу.

У припремни разред музичке школе полази у родном граду са четири године. Нижу школу завршава са 11, а средњу са 15 година, у класи професора Боже Сарамандића. Наредне две године проводи у Москви као полазник Академског музичког колеџа при Московском конзерваторијуму. 

Од септембра 2009. до јануара 2012.г. студирао је на Московском конзерваторијуму у класи професора Алексеја Селезњова.

У марту 2012.г. прелази у Келн,  где је на Високој школи за музику и плес наставио студије у класи професорице Марије Клигел. Основне студије завршио је 2014. а мастер студије 2016.г.

Академске  2015/2016.г. завршио је Мастер студије виолончела на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Марка Милетића.

Од 2016.г. на Високој школи за музику у Детмолду похађао је, у класи професорице Ксеније Јанковић, студије највишег степена за извођаче у Немачкој  - konzertexamen. (еквивалент докторским студијама). Студије је завршио јануара 2019.г.

Упоредо са студијама виолончела, од 2016. до 2018.г, као члан клавирског триа  ХЕЛИКОН  похађао је студије камерне музике на Фолкванг универзитету за уметност у Есену, у класи професора Адреаса Рајнера

Током школовања наступао je на такмичењима младих музичара освајајући махом прве награде на свим најважнијим такмичењима у Србији као и награде на међународним такмичењима у Кијеву–Украјина, Лицену–Аустрија , Поречу–Хрватска, Кастелфранку–Италија и у Трсту–Италија (такмичење АРС НОВА), где је, као победник, наступао са оркестром АЛПЕ АДРИЈА. У фебруару 2011. награђен је првом наградом на такмичењу American Protégé и учествовао је на концерту победника у Карнеги Холу у Њујорку 06. марта 2011.г.

У децембру 2012.г. наступао je као солист са оркестром опере у Хо Ши Мину (Вијетнам), изводећи Рококо варијације Чајковског.

 Похађао је мајсторске курсеве код профеосра Ивана Кучера (Украјина), Давида Григорјана ((Русија-Енглеска), Давида Тонхе (Русија), Тилмана Вика (Немачка), Узи Визела (Израел-Аустралија), Асиера Поло (Шпанија), Сузан Рибицки-Варга (Швајцарска), Мајнхарда Холера (Аустрија) и Михала Дмочовског (Пољска-Шпанија).

 По позиву је учествовао у раду омладинског музичког кампа НОВА ИМЕНА у Суздаљу - Русија (2007), Кипарског омладинског симфонијског оркестра (2008.г), интернационалног кампа камерне музике КОЛУВИО у Минхену (2009) и, као стипендиста шпанске владе, Семинара шпанске музике у Сантјагу де Компостела (Шпанија) 2010.г.

Поред наступа на концертима у Србији, Македонији, Црној Гори, Републици Српској  и Русији, наступао је са солистичким концертима и у Сеулу, Сингапуру, Паризу, Бечу, Бриселу, Луксембургу, Прагу, Брну, Минхену, Инголштату, Харкову, Пловдиву као и на фестивалима „Дани музике” у Херцег Новом, „Барски љетопис” у Бару, „Акордеонфест“ на Цетињу, „ОКТОХ“ и „Convivium Musicum“  у Крагујевцу, „Ars Longa“ у Београду и „Euro-Med Youth Music Expo“ фестивалу у Лимасолу (Кипар)

Каo члан камерног ансамбла снимио је компакт диск са музиком Дејана Деспића.

Оснивач је и уметнички директор Фестивала камерне музике „Convivium musicum“ и оснивач и селектор програма Концертне сезоне „Convivium musicum“ у  Крагујевцу.

Добитник је годишње награде Удружења музичких  уметника Србије 2018.г. за Најбољег младог уметника Србије у 2017.г.

2018.г. положио је аудицију Линколн центра у Њујорку и као члан њиховог клавирског квинтета наступао је на преко 700 концерта на крузерима.