Беседом „О писменима анђеоскимˮ и наступом камерног састава обележени Дан словенске писмености и почетак концертне сезоне

Традиционално обележавање Дана свесловенске писмености и културе 24. маја 2023. године у Универзитетској галерији било је у духу беседе „О писменима анђеоскимˮ, коју је беседио Ђорђе Ђурђевић са Филолошко-уметничког факултета и концерта камерног састава Филип Томић и Јована Радовановић на чијем су репертоару била дела Лудвига ван Бетовена.

Дан словенске писмености и културе – 24. мај 2023. године, Универзитет у Крагујевцу обележио је програмом који је изведен у Универзитетској галерији.

У част Дан словенске писмености и културе, који је установљен у спомен браће Ћирила и Методија, твораца првог словенског писма, Ђорђе Ђурђевић са Филолошко-уметничког факултета беседио је „О писменима анђеоскимˮ – о писму које је настало у 9. веку и представља први облик писмености на балканском простору.

Камерни састав Филип Томић – виолончело и Јована Радовановић – клавир изузетно је познат крагујевачкој публици. На репертоару концерта била су дела Лудвига ван Бетовена за виолончело и клавир, његова музика прелази границе времена и простора и успева да допре до емоција слушалаца. Извођење Бетовенових Соната за клавир и виолончело захтева техничку вештину и дубину интерпретације, коју после вишегодишњих заједничких наступа Филип Томић и Јована Радовановић имају у сваком сегменту концерта.

Извођење беседе „О писменима анђеоскимˮ и концерта са делима из репертоара Лудвига ван Бетовена били су незаборавно искуство за публику и прави начин да се започне овогодишња концерта сезона у Универзитетској галерији.


Фото галерија: