Свечано отворена изложба-радионица НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ

У Галерији „ВИШе од галерије“ у Средњој стручној школи у Крагујевцу, 5. јуна отворена је изложба-радионица, аутора Стевана Јокића и Љиљане Јокић.

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу отворена је интерактивна изложба-радионица  „Наука и информатика за свако дете" аутора Стевана Јокић и Љиљане Јокић, која се реализује у оквиру пројекта „Рука у тесту" а у сарадњи са Француским институтом у Београду.

На отварању изложбе-радионица НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ поздравну реч, у име организатора, упутио је академик МИЛОШ ЂУРАН, управник Центра за научноистраживачки рад САНУ и Универзитета у Крагујевцу. О значају развијања љубави према науци код деце и младих, говорио је проф. др МИЛАН КОВАЧЕВИЋ, продекан за науку ПМФ-а у Крагујевцу. Своја искуства у раду са ученицима средњих школа на пољу популаризације науке пренеле су: АНА МАРКОВИЋ, професорка физике у Првој крагујевачкој гимназији, једна од 10 најбољих едукатора Србије 2019, члан тима који је допринео формирању Парка науке  Прве крагујевачке гимнзије и ВЕСНА ТОДОРОВИЋ, професорка физике у Гимназији у Јагодини, представник НОУ тима (Регионални тим подршке за науку, образовање и уметност) у Ћуприји. Др ИРЕНА ГОЛУБОВИЋ ИЛИЋ, ванредни професор Факултета педагошких наука у Јагодини говорила је о пројектима промоције и популаризације природних наука међу студентима и ученицима. Аутори изложбе, ЉИЉАНА ЈОКИЋ, професорка физике и проф. др СТЕВАН ЈОКИЋ, коаутор  изложбе и оснивач пројекта „Рука у тесту“ говорили су о значају научног и информатичког описмењавања сваког детета, што је један од кључних изазова са којима ће се научна заједница и друштво у 21. веку суочавати. Проф. др Стеван Јокић говорио је о активностима које спроводи како би подстакао наставнике да имплементирају истраживачки приступ у настави (од предшколског до средњошколског нивоа, као и раду са децом са сметњама у развоју), а у том циљу је превео низ књига намењених наставницима, педагозима и родитељима.   

Поставка у галерији „ВИШе од галерије“ у Средњој стручној школи у Крагујевцу обухвата постере реализоване у оквиру пет заједничких изложби-радионица пројекта „Рука у тесту" и Француског института у Београду, бројне књиге које обрађују актуелне теме из науке, технологије и информатике и представљају помоћ учитељима и наставницима у усмеравању и образовању коришћењем STEM и STEAM (Science, technology, engineering/art, and mathematics) приступа, потом мултимедијалне презентације са YouTube _канала „Наука и информатика за све", а велики део материјала и књига биће доступан посетиоцима у електронској форми за бесплатно преузимање.

Посетиоци ће имати могућност да сами изведу једноставне експерименте и да посматрају и истражују из различитих научних области и информатике. Моћи ће да сазнају како да направе јефтини робот, користе дигитални микроскоп који се повезује на компјутер, као и како да користе мобилни телефон и таблет као универзални мерни инструмент.

Изложбу-радионицу НАУКА И ИНФОРМАТИКА ЗА СВАКО ДЕТЕ је могуће посетити од  5. јуна до 12. јуна 2023. од 09 до 17h.


Фото галерија: