Otvorena izložba skulptura akademika Save Halugina

U Legatu Nikole Koke Jankovića, 9. juna, svečano je otvorena izložba akademika Save Halugina Nevidljivi šaptači

U organizaciji Narodnog muzeja Šumadije, a uz podršku Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, otvorena je izložba vajara Save Halugina „Nevidljivi šaptači“, čiji je autor Katarina Babić, muzejski savetnik-istoričar umetnosti. Izložbu čine skulpture u bronzi, nastale u periodu 1986. do 2019. godine, kao i crteži i slike u digitalnom formatu na hologramskoj prezentaciji, realizovanoj uz tehničku pomoć Univerziteta u Kragujevcu.

Na otvaranju izložbe govorio je akademik Miloš Đuran, upravnik Centra, predstavivši biografiju jednog od najistaknutijih savremenih vajara, a akademik Sava Halugin govorio je o svom skulptorskom stvaralaštvu i  motivima koji ga inspirišu.

Specifičnost ove izložbe čini i njen inkluzivan karakter, zahvaljujući čemu je slepim i slabovidim osobama omogućeno da se nesmetano kreću u izložbenom prostoru, koristeći taktilne staze i markere, a informacije o umetničkim delima dostupne su im putem legendi na Brajevom pismu. Takođe, za gluve i nagluve osobe obezbeđena je podrška putem multimedijalne prezentacije na tabletima sa tekstovima prevedenim na znakovni jezik. Ovaj inkluzivni segment izložbe podržao je Grad Kragujevac, a njegov autor je Vladimir Marković, istoričar umetnosti.

Tekst o Haluginovoj likovnoj poetici, biografiju i video materijal izrađen za izložbu „Nevidljivi šaptači“ možete pogledati ovde.

Izložba će moći da se pogleda do 28. septembra, a prati je katalog sa stručnim tekstom i fotografijama svih eksponata.


Foto galerija: