Концерт дуа флаута и гитара на Универзитетској летњој сцени

Први концерт овогодишње летње концертне сезоне ће се одржати у уторак, 04. јула у 19 часова на Универзитетској летњој сцени. На концерту наступају Александар Ружичић, флаута и Вук Драгичевић, гитара.

 

На програму концерта наћи ће се дела Б. Марчела, Љ. Фрајт и К. Мачада.

 

Програм:

Бенедето Марчело: Соната де-мол, оп.2, бр.2 за флaуту и гитару

Adagio – Allegro – Largo – Allegro

Људмила Фрајт: Три ноктурна (1982) за флауту и гитару

Успаванка – Серенада – Бдење

Келсо Мачадо: Musiques Populaires Brésiliennes за флауту и гитару

PAҪOCA (Choro)
QUEBRA QUEIXO (Choro)
PIAZZA VITTORIO (Choro Maxixe)
ALGODĀO DOCE (Samba)
SAMBOSSA (Bossa Nova)
PÉ DE MOLEQUE (Samba)

 

Биографије уметника:

 

Александар Ружичић (1974) је завршио дипломске студије флауте на Факултету музичке уметности у Београду 2002. године у класи професора Миодрага Азањца и специјалистичке студије камерне музике  у класи професора Горана Маринковића 2010. године на Факултету музичке уметности у Београду. Докторанд је на Факултету музичке уметности у Београду из области Камерна музика под менторством ред. проф. др ум. Горана Маринковића. Током школовања похађао је мајсторске курсеве код еминентних флаутиста Јаноша Балинта (János Bálint), Тадеа Коеља (Tadeu Coelho), Ирене Графенауер, Никола Мацантија (Nicola Mazzanti), Андреа Оливе (Andrea Oliva), Андраша Адорјана (András Adorján), Дејана Гаврића. Већ током студија започео је свој професионални ангажман као члан оркестара: од 1995. до 1997. године као други флаутиста Оркестра опере и балета Народног позоришта у Београду;  од 1997. до 1998. године као други флаутиста Симфонијског оркестра РТС-а; као соло флаутиста до 2001. године и соло пиколо флаутиста до 2012. године у истом оркестру. Упоредо са ангажманом у матичном оркестру хонорарно је био ангажован у оркестрима у Београду: У Оркестру Театра Мадленијанум (соло пиколо флаутиста), Оркестар позоришта на Теразијама (соло флаутиста), Оркестра опере и балета Народног позоришта (соло пиколо флаутиста). Од  2012. године ангажован је као соло флаутиста Оркестра Исидоре Жебељан.

Упоредо са ангажовањем у оркестру реализовао је  велики број солистичких концерата и наступа у разноврсним камерним ансамблима у земљи и иностранству. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром РТС-а и одржао је реситале са пијанистима Теом Димитријевић, Мајом Рајковић, Душаном Тороманом. Наступао је у камерним ансамблима: Трио флаута Миодраг Азањац са Карољем и Сузаном Марочик,  Дувачки секстет са Милошем Вељковићем, Бојаном Пешићем, Гораном Маринковићем, Игором Лазићем, Михајлом Самораном, као и у другим камерним саставима. Један је од оснивача Трија флаута Миодраг Азањац.

Коаутор је оригиналне транскрипције и редакције две збирке композиција за трио флаута:  Лондонска трија Јозефа Хајдна (2013.) и Збирка композиција за трио флаута Јохана Себасијана Баха за две флауте и алт флауту (2018.) у издању Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Као члан Симфонијског оркестра РТС- а остварио је већи број трајних снимака за Радио телевизију Србије, као и два компакт издања као солиста и у камерним ансамблима са музиком Волфганга Амадеуса Моцарта и Енрика Јосифа. 

Од 2012. године запослен је на Филолошко - уметничком факултету у Крагујевцу  у звању уметничког сарадника, од 2017. године у звању вишег уметничког сарадника на предметима: Прорада оркестарског материјала и читање са листа и Флаута – главни предмет. Од 2022. године је ванредни професор на предмету Оркестарске деонице. Тренутно је  шеф Катедре за дувачке инструменте Филолошко – уметничког факултета у Крагујевцу.

 

Вук Драгичевић је рођен 1996. године у Новом Саду.  Почео је да учи класичну гитару са 11. годинa.  Завршио је нижу и средњу музичку школу „Јосип Славенски“ у класи професора Слободана Миливојевића. Током школовања  је освајао награде на државним и међународним такмичењима. Неке од тих су:

- I награда на  “Guitar Art Festival” (2013,2015)
- I награда “Vojvodina Guitar Festival” (2013,2014)
- I награда на Републичком такмичењу  (2012, 2014, 2015-duo gitara),
- I наград на Смотри музичких талената (organizator: ZMBŠS)
- I награда на  “Sarajevo International Guitar Festival” (2013)
- I награда на “Subotica Guitar Open Festival”(2012)
- II награда на  “Guitar Art Festival” (2014)
- II награда на  “Banja Luka Guitar Festival”(2012).

Као ученик СМШ “Јосип Славенски”, добио је прилику да наступи, као солиста, са оркестром СМШ “Јосип Славенски”, изводећи том приликом Концерт у А-дуру, Ф. Карулија. Свој први солистички реситал је одржао са 18 година.

Након завршетка средње школе, уписао је Факултет музичке уметности, у Београду. Основне и мастер академске студије завршио је у класи професора Срђана Тошића. Током (и након) студија, наступао је на неколико фестивала у земљи и иностранству:                                                                             

- “Naissus Guitar Festival” (2018)
- “Nikšić Guitar Festival”(2017, 2021)
- “Vojvodina Guitar Festival” (2020, 2022, 2023)
- 50. izdanje festivala “Kalemegdanski sutoni” u Beogradu (2018)
- “Convivium Musicum” festival u Kragujevcu (2018)
- “Pančevo Guitar Festival” (2019)
- “Kyustendil Guitar Festival” (2019)
- “Carniarmonie” muzički festival  u Italiji (2019)
- “Nei Suoni dei Luoghi” muzički festival u Italiji (2019)
- “Montenegro Guitar Festival” (2021).

Вук Драгичевић редовно наступа на концертима у Србији и региону. Део је пројекта “Eurostrings” за 2021. годину. Вук је често део камерних ансамбала, са којима  такође наступа у концертним салама у Србији, схватајући да музичка сарадња пружа продубљивање комуникације са другима и проширује разумевање музике уопште. Наступао је као члан неколико ансамбала: гитара и виолончело (изводећи широк репертоар, обухватајући од музике барокног периода, до музике 20. века), трио гитара (изводећи музику 20. и 21.века), као и са гитаристом/певачем (изводећи музику енглеске ренесансе, прилагођене за две гитаре и гитару и глас).

Један од њему најдражих наступа јесте изведба Концерта за Аранхуез од Х. Родрига  са симфонијским оркестром РТС-а, у финалу Међународног такмичења Музичке омладине, у Београду (2018), на којем је освојио III награду.

2022. године Асоцијација гитариста Војводине је издала збирку “Свите за две гитаре”, у којој се  налазе две свите за чембало, барокног композитора Жана Филипа Рамоа, које је Вук Драгичевић транскрибовао за две гитаре.

Члан је Београдског гитарског друштва.