Na Univerzitetskoj letnjoj sceni održan koncert dua flauta i gitara

Letnju koncertnu seconu ove godine otvorili su Aleksandar Ružičić, flauta i Vuk Dragičević, gitara.

Koncert je održan u utorak 04. jula, a publika je imala priliku da čuje dela B. Marčela, Lj. Frajt i K. Mačada.

 

Biografije umetnika:

Aleksandar Ružičić (1974) je završio diplomske studije flaute na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Miodraga Azanjca i specijalističke studije kamerne muzike  u klasi profesora Gorana Marinkovića 2010. godine na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Doktorand je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu iz oblasti Kamerna muzika pod mentorstvom red. prof. dr um. Gorana Marinkovića. Tokom školovanja pohađao je majstorske kurseve kod eminentnih flautista Janoša Balinta (János Bálint), Tadea Koelja (Tadeu Coelho), Irene Grafenauer, Nikola Macantija (Nicola Mazzanti), Andrea Olive (Andrea Oliva), Andraša Adorjana (András Adorján), Dejana Gavrića. Već tokom studija započeo je svoj profesionalni angažman kao član orkestara: od 1995. do 1997. godine kao drugi flautista Orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu;  od 1997. do 1998. godine kao drugi flautista Simfonijskog orkestra RTS-a; kao solo flautista do 2001. godine i solo pikolo flautista do 2012. godine u istom orkestru. Uporedo sa angažmanom u matičnom orkestru honorarno je bio angažovan u orkestrima u Beogradu: U Orkestru Teatra Madlenijanum (solo pikolo flautista), Orkestar pozorišta na Terazijama (solo flautista), Orkestra opere i baleta Narodnog pozorišta (solo pikolo flautista). Od  2012. godine angažovan je kao solo flautista Orkestra Isidore Žebeljan.

Uporedo sa angažovanjem u orkestru realizovao je  veliki broj solističkih koncerata i nastupa u raznovrsnim kamernim ansamblima u zemlji i inostranstvu. Nastupao je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i održao je resitale sa pijanistima Teom Dimitrijević, Majom Rajković, Dušanom Toromanom. Nastupao je u kamernim ansamblima: Trio flauta Miodrag Azanjac sa Karoljem i Suzanom Maročik,  Duvački sekstet sa Milošem Veljkovićem, Bojanom Pešićem, Goranom Marinkovićem, Igorom Lazićem, Mihajlom Samoranom, kao i u drugim kamernim sastavima. Jedan je od osnivača Trija flauta Miodrag Azanjac.

Koautor je originalne transkripcije i redakcije dve zbirke kompozicija za trio flauta:  Londonska trija Jozefa Hajdna (2013.) i Zbirka kompozicija za trio flauta Johana Sebasijana Baha za dve flaute i alt flautu (2018.) u izdanju Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Kao član Simfonijskog orkestra RTS- a ostvario je veći broj trajnih snimaka za Radio televiziju Srbije, kao i dva kompakt izdanja kao solista i u kamernim ansamblima sa muzikom Volfganga Amadeusa Mocarta i Enrika Josifa.

Od 2012. godine zaposlen je na Filološko - umetničkom fakultetu u Kragujevcu  u zvanju umetničkog saradnika, od 2017. godine u zvanju višeg umetničkog saradnika na predmetima: Prorada orkestarskog materijala i čitanje sa lista i Flauta – glavni predmet. Od 2022. godine je vanredni profesor na predmetu Orkestarske deonice. Trenutno je  šef Katedre za duvačke instrumente Filološko – umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

 

Vuk Dragičević je rođen 1996. godine u Novom Sadu.  Počeo je da uči klasičnu gitaru sa 11. godina.  Završio je nižu i srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ u klasi profesora Slobodana Milivojevića. Tokom školovanja  je osvajao nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima. Neke od tih su:

- I nagrada na  “Guitar Art Festival” (2013,2015)

- I nagrada “Vojvodina Guitar Festival” (2013,2014)

- I nagrada na Republičkom takmičenju  (2012, 2014, 2015-duo gitara),

- I nagrad na Smotri muzičkih talenata (organizator: ZMBŠS)

- I nagrada na  “Sarajevo International Guitar Festival” (2013)

- I nagrada na “Subotica Guitar Open Festival”(2012)

- II nagrada na  “Guitar Art Festival” (2014)

- II nagrada na  “Banja Luka Guitar Festival”(2012).


Kao učenik SMŠ “Josip Slavenski”, dobio je priliku da nastupi, kao solista, sa orkestrom SMŠ “Josip Slavenski”, izvodeći tom prilikom Koncert u A-duru, F. Karulija. Svoj prvi solistički resital je održao sa 18 godina.

Nakon završetka srednje škole, upisao je Fakultet muzičke umetnosti, u Beogradu. Osnovne i master akademske studije završio je u klasi profesora Srđana Tošića. Tokom (i nakon) studija, nastupao je na nekoliko festivala u zemlji i inostranstvu:                                                                            

- “Naissus Guitar Festival” (2018)

- “Nikšić Guitar Festival”(2017, 2021)

- “Vojvodina Guitar Festival” (2020, 2022, 2023)

- 50. izdanje festivala “Kalemegdanski sutoni” u Beogradu (2018)

- “Convivium Musicum” festival u Kragujevcu (2018)

- “Pančevo Guitar Festival” (2019)

- “Kyustendil Guitar Festival” (2019)

- “Carniarmonie” muzički festival  u Italiji (2019)

- “Nei Suoni dei Luoghi” muzički festival u Italiji (2019)

- “Montenegro Guitar Festival” (2021).


Vuk Dragičević redovno nastupa na koncertima u Srbiji i regionu. Deo je projekta “Eurostrings” za 2021. godinu. Vuk je često deo kamernih ansambala, sa kojima  takođe nastupa u koncertnim salama u Srbiji, shvatajući da muzička saradnja pruža produbljivanje komunikacije sa drugima i proširuje razumevanje muzike uopšte. Nastupao je kao član nekoliko ansambala: gitara i violončelo (izvodeći širok repertoar, obuhvatajući od muzike baroknog perioda, do muzike 20. veka), trio gitara (izvodeći muziku 20. i 21.veka), kao i sa gitaristom/pevačem (izvodeći muziku engleske renesanse, prilagođene za dve gitare i gitaru i glas).

Jedan od njemu najdražih nastupa jeste izvedba Koncerta za Aranhuez od H. Rodriga  sa simfonijskim orkestrom RTS-a, u finalu Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine, u Beogradu (2018), na kojem je osvojio III nagradu.

2022. godine Asocijacija gitarista Vojvodine je izdala zbirku “Svite za dve gitare”, u kojoj se  nalaze dve svite za čembalo, baroknog kompozitora Žana Filipa Ramoa, koje je Vuk Dragičević transkribovao za dve gitare.

Član je Beogradskog gitarskog društva.


Foto galerija: