Концерт контра-тенора уз пратњу клавира први пут у Крагујевцу

Крагујевачка публика, по први пут, имала је прилику да присуствује концерту контра тенора 28. 11. 2012. године у Универзитетској галерији

Љубитељи класичне музике провели су пријатно вече у репрезентативном простору Универзитетске галерије у којој се, те вечери, тражило место више. Посетиоци су уживали уз музику композитора Хендла, Моцарта, Глука, Рахмањинова, Чајковског, Сметане, Глинке, Заица, Биничког и Милојевића у извођењу Бојана Булатовића (контра тенор) , Драгане Димић (клавир) и госта концерта Лидије Јевремовић-Софије (сопран)
Уредник програма концертне сезоне у Универзитетској галерији, доц Виолета Васиљевић, пре самог концерта представила је најпознатије светске контра теноре истакавши: "Од два милиона мушкараца у свету тек један има такву боју гласа а тек сваки педесети од њих има таленат за музику. Ова природна способност заиста је "дар од Бога". А ми имамо ту част да у Крагујевцу слушамо једног од њих."
Драгана Димић (клавир), ниже и средње музичко образовање завршила је у музичкој школи „Др. Милоје Милојевић“ у Крагујевцу у класи проф. Наталије Томић. Годину дана је била и у класи проф. Валерија Сигаљевича за време његовог боравка у Крагујевцу. Са 15 година уписује Факултет музичке уметности у Скопљу, 1986.год. као најмлађи студент до тада у класи проф. Јасмине Чакар. Као најуспешнија на клавирском одсеку два пута наступа са симфонијским оркестром изводећи Бетовенов клавирски концерт br.3 c-moll и Шуманов концерт у a-mollu. Од 1990. године започиње свој педагошки рад у музичкој школи „Др. Милоје Милојевић“, где остварује изузетне педагошке резултате(преко 40 награда на домаћим и међународним такмичењима), на основу којих је више пута била позивана као члан жирија пијанистичких такмичења. Упоредо са педагошким радом све време активно наступа као пијаниста. Сарађује са многобројним солистима, као клавирски сарадник, и наступа у камерним ансамблима. Остварила је низ наступа као и целовечерњих концерата у Крагујевцу, Београду, Скопљу, Брну. Доцент је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу на предмету – клавирска музика.

Бојан Булатовић (контратенор) је рођен 1984. године у Врању. Основну и средњу музичку школу „Коста Манојловић“ у Земуну, одсек за клавир, завршио је у класи проф. Татјане Јаблановић. Упоредо са одсеком за клавир завршава и одсек за соло певање у класи проф. мр Марине Трајковић-Биџовски. Године 2005. уписује Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, одсек за соло певање у класи проф. мр Марине Трајковић Биџовски, у чијој класи и дипломира 2009. године. За време школовања освајао је многе награде као што су: I награду на такмичењу “Војислав Вучкович” 2002. године, I награду на Републичком такмичењу 2002. године, I награду на такмичењу “ Лазар Јовановић ” 2003. године, IV награду на Међународном такмичењу “Никола Цвејић” у Руми, I награду на Републичком такмичењу 2004. године, II награду на Међународном такмичењу “Лазар Јовановић” 2004. године. Наступао је на многим концертима у Крагујевцу као и другим градовима Србије, Европе али и Мексика. Добитник је многих награда и зхвалница од којих се издвајају захвалница Позоришта за децу - престава „Продавница играчака“, Крагујевац и захвалница Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Србије Александра II. Од 2006. године ради као наставник клавира у музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу, где, након дипломирања, почиње да ради као професор соло певања на Одсеку за соло певање.

Лидија Јевремовић-Софија (сопран) рођена је у Крушевцу. Дипломирала је и магистрирала као стипендиста ФМУ у Београду у класи проф Радмиле Бакочевић. Добитник је бројних награда и признања из области културе , извођења и педагогије . Вишегодишњи је добитник Видовданске награде Фонда за таленте Града Крушевца за постигнуте резултате у педагогији. Од 2004. године је присутна на готово свим такмичењима соло певача у Србији, где свој рад са ученицима крунише дипломама највиших пласмана. Тренутно је запослена у Музичкој школи „др Милоје Милојевић“ у Крагујевцу као професор соло певања и активни је извођач.

Фото галерија: