Одржана панел дискусија „Извештавање о одрживом развоју у функцији декарбонизације пословања и одговорног управљања отпадом и отпадном енергијом“

У уторак, 30. јануара 2024. године, на Економском факултету одржана је панел дискусија под називом „Извештавање о одрживом развоју у функцији декарбонизације пословања и одговорног управљања отпадом и отпадном енергијом“ у организацији Центра за зелену економију Универзитета у Крагујевцу.

Догађај је отворио проф. др Дејан Јовановић, управник Центра. На самом почетку, присутне су поздравили проф. др Владимир Ранковић, проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, госпођа Johanna Wohlmeyer, представница ГИЗ-а, и господин Саша Ћурчић, координатор индустрије Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа. Панел дискусија је била подељена у две тематске целине: Декарбонизација пословања и извештавање о одрживости – изазов за рачуноводствену професију (Панел 1) и Одговорно управљање отпадом и отпадном енергијом у контексту циркуларне економије (Панел 2). На Панелу 1 излагачи су били представници компанија Ernst&Young Србија, Форума за одговорно пословање, Смарт колектив, е:Одраз и Босис Ваљево. На Панелу 2 излагачи су били представници ЈКП Шумадија, компаније TTI Group d.o.o. Београд и Факултета инжењерских наука Крагујевац. На панелу је било речи о изазовима са којима се сусрећу компаније приликом конципирања извештаја о одрживом развоју (нефинансијских извештаја), ESG перформансама, проблемима обрачуна карбонског отиска, CBAM и проблемима у конципирању извештаја, ревизији нефинансијских извештаја, начинима за развој и имплементацију стратегије ефикасног управљања отпадом и отпадном енергијом, као и о томе шта је то што компаније очекује у наредном периоду. Учесници панела су експерти у области циркуларне економије, нефинансијског извештавања и управљања отпадом.

Догађај је окупио представнике академске заједнице, Привредне коморе Србије, студенте, као и представнике малих, средњих и великих компанија које се суочавају са изазовима у процесу зелене трансформације и прилагођавању пословања циљевима одрживог развоја. Панел је организован као део пројекта који финансира Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ. Поред ГИЗ-а, организацију догађаја су подржали Привредна комора Србије, Универзитет у Крагујевцу, Економски факултет Универзитета у Крагујевцу, Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, Трнава промет доо и Права Прича 23 Крагујевац. Центар за зелену економију Универзитета у Крагујевцу захваљује студентима студентског клуба „Aктивa“ који су као волонтери учествовали у организацији догађаја.


Фото галерија: