Престижно признање Центру за зелену економију Универзитета у Крагујевцу од стране компаније PwC: ESG lider – категорија образовни програм

Први пут у Србији додељене су награде „ESG Lideri” од стране компаније PwC. Награде су додељене компанијама и организацијама које су показале посвећеност примени ESG  принципа (positive environmental, social, and governance principles), и то у четири основне категорије и 13 подкатегорија.

Жири се састојао од стручњака из области ESG, одговорног управљања и филантропије, финансијских тржишта, науке и иновација. Награде представљају важан корак ка остварењу визије одрживих резултата који штите животну средину и унапређују друштво.

У категорији ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ додељене су три награде: у оквиру образовних институција добитник је Центар за зелену економију Универзитета у Крагујевцу, за корпорацију добитник је Atlantic група, а за сектор малих и средњих предузећа – организација WWF (World Wildlife Fund Adria).

У обраћању приликом примања награде, уз речи захвалности, управник Центра за зелену економију Универзитета у Крагујевцу, др Дејан Јовановић, ванредни професор Економског факултета, истакао је посвећеност Универзитета у Крагујевцу промовисању одрживог развоја и зелене економије укључивањем наведених тема у наставне планове и програме. Оснивање Центра је пример добре праксе који је кроз ово признање валоризован. То је препознала и Немачка организација за међународну сарадњу кроз пројекат посвећен корпоративном управљању угљеником. Професор Јовановић је такође, истакао важност образовања и указао на актуелност теме и заинтересованост студената за наведену проблематику.

Овогодишњи конкурс „ESG Lideri” био је прилика да се промовише важност ESG извештавања и праксе, која је кључна за транспарентност и одговорност компанија према својим интересним групама.

Информације о ESG перформансама компанија су важне како за инвеститоре, тако и за потрошаче и запослене, те је битно да компаније буду транспарентне и одговорне у вези са својим ESG праксама.


Фото галерија: