Svečana promocija akademika Ljubomira Simovića u počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu

Univerzitet u Kragujevcu, 28. marta 2013. godine, dodelio je titulu počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu akademiku Ljubomiru Simoviću, pesniku, dramskom piscu i romansijeru, zbog izuzetnog doprinosa razvoju savremene srpske književnosti i kulture.

Odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu, od 27. decembra 2012. godine, a na predlog Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, 28. marta 2013. godine, dodeljena je titula počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu, doctoris honoris causa, akademiku Ljubomiru Simoviću, pesniku, dramskom piscu i romansijeru, zbog izuzetnog doprinosa razvoju savremene srpske književnosti i kulture.

U ime predlagača, Filološko-umetničkog fakulteta, za dodelu titule počasnog doktora, prof. dr Slobodan Lazarević obratio se mnogobrojnoj publici predstavivši život i stvaralaštvo akademika Ljubomira Simovića.

Diplomu počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu, Ljubomiru Simoviću, svečano je uručio prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu.


Pesnik, dramski pisac, romasijer, akademik Ljubomir Simović, ne samo da svojim poetskim i dramskim delom osvetljava dramatičnost savremenog istorijskog postojanja, reinterpretira mitsko, epsko i hrišćansko nasleđe, nego i artikuliše punovrednu misao o srpskoj poeziji i umetničkom stvaralaštvu uopšte.
Ljubomir Simović dobitnik je mnogih književnih i pozorišnih nagrada. Od 1988. godine je dopisni, a od 1994. godine redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Foto galerija: