Илуминације - камерна музика Исидоре Жебељан у Универзитетској галерији

Жебељан ансамбл наступиће у Универзитетској галерији 26. новембра 2013. године

Универзитет у Крагујевцу и Универзитетска библиотека позивају Вас на концерт


ИЛУМИНАЦИЈЕ
камерна музика Исидоре ЖебељанЖебељан ансамбл:
академик Исидора Жебељан, клавир и удараљке
Анета Илић, сопран
Јулија Хартиг, виолина
Бојана Станковић, клавир
Борислав Чичовачки, обоа, енглески рог и окарина
Александар Стефановић, хармоника
Ђорђе Пинтор, виола
Бобан Стошић, контрабас


Универзитетска галерија
26. новембар 2013. године (уторак)
У 19.00 сати


Након овогодишњих премијера својих нових дела у Лондону и Брегенцу, академик Исидора Жебељан наступа са својим ансамблом на концертима у Србији, где изводи своја најпопуларнија дела камерне музике. Крајем ове године, камерна музика Исидоре Жебељан биће објављена на компакт диску у Лондону.
Чланови Жебељан ансамбла су истакнути музичари из Србије и Холандије, међу којима су и сопран Анета Илић, професор соло певања на ФМУ у Београду, Јулија Хартиг (виолина), Ђорђе Пинтор (виола), као и троје музичара са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу: пијанисткиња Бојана Станковић, акордеониста Александар Стефановић и ванредни професор камерне музике - обоиста Борислав Чичовачки.

Исидора Жебељан (Београд, 1967.) је најпроминентнији и најизвођенији српски композитор на светској музичкој сцени.
Студирала је композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи Властимира Трајковића. Од 2002. је професор композиције на истом факултету. Године 2006. изабрана је за члана Српске академије наука и уметности, чији је најмлађи члан (од 2012. редовни члан), а 2012. године изабрана је за члана Светске академије уметности и наука (World Academy for Art and Science).

Пажњу интернационалне јавности привукла је својом опером Зора Д, коју је поручила Genesis Foundation из Лондона. Премијерно је изведена у Амстердаму 2003. у режији Дејвида Паунтнија (David Pountney) и Николе Раб (Nicola Raab). Иста продукција отворила је педесету сезону Бечке камерне опере 2003. године.
Након успеха опере Зора Д. Исидора Жебељан непрекидно добија поруџбине значајних институција и музичких фестивала, као што су Венецијанско бијенале (Коњи Светог Марка, илуминација за оркестар, 2004.), Фестивал у Брегензу (опера Маратонци, 2008. и Зујте струне, за симфонијски оркестар, 2013.), Genesis Фондација из Лондона (Песма путника у ноћи, за отварање изложбе Била Вајоле у Националној галерији у Лондону 2003. и Скомрашка игра, за Academy of St Martin in the Fields, 2005.), Универзитет у Кенту (Поломка квартет, 2009.), Muziektheater im Revier у Гелзенкирхену (опера Симон изабраник, 2009.), Холандски камерни хор (Латум лало, 2010.), Accademia Musicale Chigiana Sienna (опера Две главе и девојка, 2012.), City of London Festival (Кад је Бог стварао Дубровник, 2013.) итд. Компоновала је за изузетне музичке ансамбле као што су: Бечки симфоничари, The Academy of St. Martin in the Fields, Бродски квартет, Холандски камерни хор и Лондон Брас. Њене композиције се редовно изводе по читавој Европи, Далеком Истоку и у Америци, укључујући и фестивале Венецијанско бијенале, Фестивал у Брегензу, RAI Nuova Musica, City of London Festival, Festival Classique The Hague, Galway Arts Festival, Tallin Summer Music Festival, WDR-Musikfest, Settembre musica Milano-Torino, Settimana Musicale Senese, Музички бијенале Загреб, БЕМУС, итд. Међу уметницима који су изводили музику Исидоре Жебељан су: Симфонијски оркестар из Гетеборга, Симфонијски оркестар RAI Торино, The Academy of St Martin in the Fields, Јаначек Филхармонија, Бродски квартет, Лондон Брас, Холандски камерни хор, диригенти Давид Порселајн (Porcelijn), Кристоф Попен (Christoph Poppen), Пјер-Андре Валад (Pierre-André Valade), и солисти као што су хорниста Штефан Дор (Stefan Dohr), кларинетисти Хуан Енрик Љуна (Joan Enric Lluna), Алесандро Карбонаре (Alessandro Carbonare), итд.
Исидора Жебељан такође редовно наступа као музички извођач (диригент и пијаниста) својих сопствених дела, али и дела других композитора (Љубица Марић, Душан Радић, Василије Мокрањац). Дириговала је, између осталог, на концертима у Лондону (са Academy of St Martin in the Fields) и у Амстердаму, а као пијаниста је наступала са Бродски квартетом. Ексклузивни издавач њене музике је Ricordi-Universal из Милана. Берлински часопис Der Freitag уврстио је Исидору Жебељан међу десет најперспективнијих јавних личности у свету за 2009. годину. Немачка дискографска кућа CPO објавила је 2011. године компакт диск са њеном оркестарском музиком. Веома успешно се бави позоришном и филмском музиком, за шта је, између осталог, добила три Стеријине награде и награду Филмског фестивала у Сопоту.