Svečano otvoren naučno-stručni skup "Nacionalne tehnološke platforme Srbije - 160 godina industrije i fabrike budućnosti Srbije"

Otpočelo obeležavanje 160 godina industrije u Srbiji, 03. decembra 2013. godine, naučno-stručnim skupom čiji je organizator Akademija inženjerskih nauka Srbije, u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom privrede i Ministarstvom odbrane Republike Srbije, a domaćin Univerzitet u Kragujevcu.

Na današnjem naučno-stručnom skupu, čiji je domaćin Univerzitet u Kragujevcu, obeležen je značajan jubilej: 160 godina postojanja industrijske proizvodnje u Srbiji. Ovaj skup, čiji je organizator Akademija inženjerskih nauka Srbije, posvećen je strateškim okvirima Programa nacionalnih tehnoloških platformi i ima za cilj da pruži doprinos naporima koje država u ovom trenutku čini za oporavak svog industrijskog sistema.

Svečanom otvaranju skupa prisustvovali su predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić, ministar privrede Republike Srbije, gospodin Saša Radulović, predsednik Akademije inženjerskih nauka, prof. dr Branko Kovačević, predsednik privredne komore Srbije, gospodin Željko Sertić, državni sekretari ministarstava Republike Srbije, rektori državnih univerziteta u Srbiji, akademici Srpske akademije nauka i umetnosti, dekani mašinskih, tehničkih i inženjerskih fakulteta u Srbiji, kao i članovi Akademije inženjerskih nauka Srbije, Privredne komore Srbije i drugi istaknuti članovi akademske zajednice i predstavnici privrede.

Kao domaćin skupa, prisutnima se obratio prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu istakavši da 160 godina nije duga, ali je jaka tradicija u industrijskoj proizvodnji Kragujevca i zato je važno da naš grad poštuje ono što ima, jer država poštuje tradiciju, poštuje prošlost. „Oni koji su pre 160 godina stvorili našu industriju imali su samopouzdanje i samopoštovanje i zato je ona nastala.“- zaključio je prof. Arsenijević.

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije prof. dr Branko Kovačević podsetio je na dugu tradiciju Srbije u inženjerstvu i obrazovanju, više od 160 godina, ali i pozvao na saradnju svih relevantnih aspekata društva kako bi se ona ponovo uzdigla. Prof. Kovačević naglasio je da je cilj današnjeg skupa da se na jednom mestu skupe svi potencijali Srbije, odnosno državni vrh, stručnjaci iz obrazovanja i nauke, privrednici, jer „nema industrije bez jake nauke i obrazovanja“.

Gospodin Željko Sertić - predsednik privredne komore Srbije, izjavio je da je novi ciklus industrijalizacije prioritet i izazov za Srbiju, prvi među najvećim nacionalnim projektima čija će realizacija trajati decenijama.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije, gospodin Saša Radulović, ocenio je da je da će država u narednom periodu pomoći preduzećima u restrukturaciji i da su strani investitori jako važni u razvoju jedne ekonomije, ali da je ipak domaća privreda na prvom mestu.

Naučno-stručni skup i obeležavanje jubileja – 160 godina industrije u Srbiji, otvorio je predsednik Republike Srbije, gospodin Tomislav Nikolić rečima: „Otkako je 1853. godine izvršeno prvo uspešno livenje topovskih cevi u Kragujevcu, vojna industrija u Srbiji je bila nosilac razvoja države. Odbrambena industrija Srbije ostala je vodeća grana srpske privrede i generator ugleda Srbije u regionu i svetu. Vojna industrija je trenutno najveći potencijal za izvoz“. Takođe, istakao je da industriji nedostaju sredstva, nova i savremena oprema, novi upravljački odnos prema resursima i nekadašnji, kako kaže zaboravljeni, odnos prema radu.

Nakon svečanog otvaranja skupa, potpisan je Memorandum o razumevanju kojim se formira Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija. Memorandum su potpisali gospodin Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije i prof. dr Branko Kovačević, predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Obeležavanje jubileja 160 godina industrije u Srbiji i održavanje četvrtog inženjerskog foruma pod nazivom Nacionalne tehnološke platforme Srbije biće nastavljeno 05. decembra 2013. godine u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.

Foto galerija: