Predstavljen zbornik “Petar S. Jovanović – istraživač u geografiji, pregalac u društvu”

Promocija zbornika “Petar S. Jovanović – istraživač u geografiji, pregalac u društvu” održana je u Univerzitetskoj galeriji, 23. oktobra 2014. godine

Zbornik posvećen akademiku Petru Jovanoviću: “Petar S. Jovanović – istraživač u geografiji, pregalac u društvu”, čiji je izdavač Centar za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Kragujevcu, predstavljen je javnosti 23. oktobra 2014. godine u Univerzitetskoj galeriji.

Prisutne su pozdravili prof. dr Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu i akademik Ivan Gutman, upravnik Centar za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Kragujevcu.

O Zborniku, liku i delu akademika Petra S. Jovanovića govorili su urednik Zbornika prof. dr Verka Jovanović i predsednik Srpskog geografskog društva prof. dr Stevan Stanković. Promociji zbornika “Petar S. Jovanović – istraživač u geografiji, pregalac u društvu” prisustvovali su profesori geografije u osnovnim i srednjim školama Kragujevca, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i zaposleni Univerziteta u Kragujevcu.

Petar Jovanović (1893-1957) rođen je u Dobrači, završio je Gimnaziju u Kragujevcu, a kasnije i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu. Tokom duge i uspešne karijere bio je osnivač i prvi šef katedre za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnivač i doživotni upravnik instituta “Jovan Cvijić” Srpske akademije nauka i umetnosti, generalni sekretar SANU, predsednik Turističkog saveza Jugoslavije, gradonačelnik Skoplja i dr.

Foto galerija: