Проглашени победници првог Startup weekend-а на Универзитету у Крагујевцу

На Универзитету у Крагујевцу, у оквиру АДРИАТинн пројекта, од 05. до 07. децембра 2014. године био је одржан први Старт ап викенд – Startup weekend 2014.

Пројекат АДРИАТинн усмерен је на повезивање академског и привредног сектора како би се идентификовале потребе и могућности за заједничком сарадњом, као и на пружање подршке развоју конкурентности и технолошких капацитета малих и средњих предузећа јадранске регије кроз стварање нових националних политика и увођење иновација у пословне процесе.

Startup weekend 2014. био је одржан од 05. до 07. децембра 2014. године у ректорату Универзитета у Крагујевцу.

Првог дана присутне су поздравили проф. др Ненад Филиповић – проректор за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу и др Никола Макојевић – доцент Економског факултета Универзитета у Крагујевцу. Startup weekend представила је проф. др Татјана Зримец - Универзитет Приморска, Словенија. Присутни су имали прилику да од бројних предавача чују све о оснивању новог предузећа у Србији, заштити интелектуалне својине, налажењу различитих извора финансирања, као и могућностима за конкурисање за фондове Европске уније кроз међународне пројекте. Представљени су алтернативни финансијски инструменти у Србији; начини како привући ризични капитал и на који начин најбоље уложити капитал; искуства у покретању Startup компаније и развој Startup компанија у ИТ сектору.

Другог дана представљени су истраживачки и инвестициони потенцијали Универзитета у Крагујевцу и инструменти за мала и средња предузећа у оквиру пројекта Хоризонт 2020. Одржана је и презентација Fab lab Србија – улога у предузетништву.

У такмичарском делу другог дана Старт ап викенда, млади предузетници, студенти и истраживачи са иновативном пословном идејом, представили су 17 предлога, пројеката и идеја пред независном комисијом. Комисија, коју су чинили експерти из различитих области, изабрала је најбољу идеју чија ће реализација бити финансијски подржана.

Прво место освојили су Далибор Николић са идејом 3D Holographic presenter и Марко Живановић са идејом Home recycling and 3D printing system: Plastic filament recycling devices and 3D filament printers који деле награду у износу од 2 000 евра.

Друго место освојила је идеја TAUMOS Владимира Бачанина и Душана Стефановића а као награда им је додељен Тесла таблет.

Треће место освојио је Богдан Димитријевић са идејом Formula racing team а као награду је такође добио Тесла таблет.

Похвалу жирија добили су Игор Савељић за идеју Radial force tester, Радован Петровић за идеју Application Recovery hydrostatic module for commercial vehicles и тим у саставу: Тијана Јеротић, Јелена Матовић, Марко Белошевић, Мирослав Спасојевић и Јелена Овесни за идеју Агенција за пружање услуга менторства ученицима од првог до четвртог разреда основних школа.

Фото галерија: