Proglašeni pobednici prvog Startup weekend-a na Univerzitetu u Kragujevcu

Na Univerzitetu u Kragujevcu, u okviru ADRIATinn projekta, od 05. do 07. decembra 2014. godine bio je održan prvi Start ap vikend – Startup weekend 2014.

Projekat ADRIATinn usmeren je na povezivanje akademskog i privrednog sektora kako bi se identifikovale potrebe i mogućnosti za zajedničkom saradnjom, kao i na pružanje podrške razvoju konkurentnosti i tehnoloških kapaciteta malih i srednjih preduzeća jadranske regije kroz stvaranje novih nacionalnih politika i uvođenje inovacija u poslovne procese.

Startup weekend 2014. bio je održan od 05. do 07. decembra 2014. godine u rektoratu Univerziteta u Kragujevcu.

Prvog dana prisutne su pozdravili prof. dr Nenad Filipović – prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kragujevcu i dr Nikola Makojević – docent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Startup weekend predstavila je prof. dr Tatjana Zrimec - Univerzitet Primorska, Slovenija. Prisutni su imali priliku da od brojnih predavača čuju sve o osnivanju novog preduzeća u Srbiji, zaštiti intelektualne svojine, nalaženju različitih izvora finansiranja, kao i mogućnostima za konkurisanje za fondove Evropske unije kroz međunarodne projekte. Predstavljeni su alternativni finansijski instrumenti u Srbiji; načini kako privući rizični kapital i na koji način najbolje uložiti kapital; iskustva u pokretanju Startup kompanije i razvoj Startup kompanija u IT sektoru.

Drugog dana predstavljeni su istraživački i investicioni potencijali Univerziteta u Kragujevcu i instrumenti za mala i srednja preduzeća u okviru projekta Horizont 2020. Održana je i prezentacija Fab lab Srbija – uloga u preduzetništvu.

U takmičarskom delu drugog dana Start ap vikenda, mladi preduzetnici, studenti i istraživači sa inovativnom poslovnom idejom, predstavili su 17 predloga, projekata i ideja pred nezavisnom komisijom. Komisija, koju su činili eksperti iz različitih oblasti, izabrala je najbolju ideju čija će realizacija biti finansijski podržana.

Prvo mesto osvojili su Dalibor Nikolić sa idejom 3D Holographic presenter i Marko Živanović sa idejom Home recycling and 3D printing system: Plastic filament recycling devices and 3D filament printers koji dele nagradu u iznosu od 2 000 evra.

Drugo mesto osvojila je ideja TAUMOS Vladimira Bačanina i Dušana Stefanovića a kao nagrada im je dodeljen Tesla tablet.

Treće mesto osvojio je Bogdan Dimitrijević sa idejom Formula racing team a kao nagradu je takođe dobio Tesla tablet.

Pohvalu žirija dobili su Igor Saveljić za ideju Radial force tester, Radovan Petrović za ideju Application Recovery hydrostatic module for commercial vehicles i tim u sastavu: Tijana Jerotić, Jelena Matović, Marko Belošević, Miroslav Spasojević i Jelena Ovesni za ideju Agencija za pružanje usluga mentorstva učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

Foto galerija: