Реситал Милана Миладиновића у Универзитетској галерији

Страст, мистика екстаза - омаж Александру Скрјабину
Реситал - предавање поводом 100 година од смрти генијалног руског композитора, Универзитетска галерија 09. јун 2015. године у 19 сати

Пијаниста Милан Миладиновић одржаће рситал Страст, мистика екстаза, предавање поводом 100 година од смрти генијалног руског композитора Александра Скрјабина, у Универзитетској галерији у уторак, 09. јуна 2015. године, у 19 сати.
Милан Миладиновић је пијаниста и предавач, доцент на Академији уметности у Новом Саду за предмете Клавир и Историја клавирског извођаштва. Добитник је бројних награда и признања на домаћим и интернационалним такмичењима. Средњу музичку школу је завршио у Нишу у класи проф. Боривоја Младеновића. Основне и магистарске студије завршио је на АУНС у класи проф. Светлане Богино, а затим је дипломирао на УДК Берлин у класи проф. Фабио Бидинија. Добитник је стипендија DAAD, Yamaha и Краљевског дома Карађорђевића.
Имао је преко 200 стандардних реситала у земљи и иностранству,бројне наступе са оркестрима и сарађује са бројним еминентним уметницима у камерној музици. Поред предавања на међународним и домаћим стручним конференцијама и фестивалима, одржао је велики број тематских реситала-предавања. Ово је идеална форма да се студенти, али и најшира публика, упознају са делима и да им се приближи класична музика. Циљ је да се разбију предрасуде да је класична музика нешто тешко и недоступно, чак елитистично. У својим реситалима-предавањима које је Миладиновић држао широм света (на српском, енглеском и руском језику) успешно је промовисао овај концепт и приближио публици дела најзначајнијих страних, али и наших композитора.
Милан Миладиновић је учествоавао на бројним хуманитарним концертима, водио успешну десетогодишњу акцију за куповину концертног клавира у родном Нишу,а био је први донатор за клавир у Крагујевцу и имао част да први одсвира реситал на том клавиру.

Александар Скрјабин (1872-1915) је генијални руски композитор, чија се стогодишњица од смрти обележава ове године у свету. Као један од најиновативнијих и најконтраверзнијих композитора имао је велики утицај на музику XX века. Најпре је стварао под снажним утицајем Шопена, а затим је његов стил прошао кроз еволутивни пут од симболизма са елементима импресионизма све до авангарде, обједињујући музику и филозофију.

На овом реситалу - предавању, пијаниста Миладиновић ће публику провести кроз ову фасцинантну стваралачку трансформацију која је повезана и са филозофијом, теозофијом и руским мистизмом, а у реситалу су укључена најзначајнија дела овог руског генија из сва три његова стваралачка периода.