Resital Milana Miladinovića u Univerzitetskoj galeriji

Strast, mistika ekstaza - omaž Aleksandru Skrjabinu
Resital - predavanje povodom 100 godina od smrti genijalnog ruskog kompozitora, Univerzitetska galerija 09. jun 2015. godine u 19 sati

Pijanista Milan Miladinović održaće rsital Strast, mistika ekstaza, predavanje povodom 100 godina od smrti genijalnog ruskog kompozitora Aleksandra Skrjabina, u Univerzitetskoj galeriji u utorak, 09. juna 2015. godine, u 19 sati.
Milan Miladinović je pijanista i predavač, docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za predmete Klavir i Istorija klavirskog izvođaštva. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Srednju muzičku školu je završio u Nišu u klasi prof. Borivoja Mladenovića. Osnovne i magistarske studije završio je na AUNS u klasi prof. Svetlane Bogino, a zatim je diplomirao na UDK Berlin u klasi prof. Fabio Bidinija. Dobitnik je stipendija DAAD, Yamaha i Kraljevskog doma Karađorđevića.
Imao je preko 200 standardnih resitala u zemlji i inostranstvu,brojne nastupe sa orkestrima i sarađuje sa brojnim eminentnim umetnicima u kamernoj muzici. Pored predavanja na međunarodnim i domaćim stručnim konferencijama i festivalima, održao je veliki broj tematskih resitala-predavanja. Ovo je idealna forma da se studenti, ali i najšira publika, upoznaju sa delima i da im se približi klasična muzika. Cilj je da se razbiju predrasude da je klasična muzika nešto teško i nedostupno, čak elitistično. U svojim resitalima-predavanjima koje je Miladinović držao širom sveta (na srpskom, engleskom i ruskom jeziku) uspešno je promovisao ovaj koncept i približio publici dela najznačajnijih stranih, ali i naših kompozitora.
Milan Miladinović je učestvoavao na brojnim humanitarnim koncertima, vodio uspešnu desetogodišnju akciju za kupovinu koncertnog klavira u rodnom Nišu,a bio je prvi donator za klavir u Kragujevcu i imao čast da prvi odsvira resital na tom klaviru.

Aleksandar Skrjabin (1872-1915) je genijalni ruski kompozitor, čija se stogodišnjica od smrti obeležava ove godine u svetu. Kao jedan od najinovativnijih i najkontraverznijih kompozitora imao je veliki uticaj na muziku XX veka. Najpre je stvarao pod snažnim uticajem Šopena, a zatim je njegov stil prošao kroz evolutivni put od simbolizma sa elementima impresionizma sve do avangarde, objedinjujući muziku i filozofiju.

Na ovom resitalu - predavanju, pijanista Miladinović će publiku provesti kroz ovu fascinantnu stvaralačku transformaciju koja je povezana i sa filozofijom, teozofijom i ruskim mistizmom, a u resitalu su uključena najznačajnija dela ovog ruskog genija iz sva tri njegova stvaralačka perioda.