Концерт уметника из Јужне Кореје и Црне Горе у Универзитетској галерији

У уторак, 14. јула 2015. године у 20.00 сати у Универзитетској галерији наступиће уметници из Јужне Кореје – виолинисткиња YOUNG JU LEE и флаутиста GIUP SUNG и пијанисткиња Ведрана Ковач (Хрватска / Црна Гора)

YOUNG JU LEE, виолина (Јужна Кореја) је завршила дипломске и постдипломске студије на Државном Конзерваторијуму Чајковски у Москви, у класи професора Игора Фролова. Током свог школовања победила је на Сиберијском међународном такмичењу младих гудача у Русији и на Кембриџовом међународном такмичењу гудача у Сједињеним Америчким Државама. Свирала је на реситалима и концертима са истакнутим уметницима и ансамблима у престижним концертним дворанама. Била је концертмајстор поводом двадесетогодишњице дипломатских односа између Кореје и Русије. Свирала је у камерним ансамблима на музичким фестивалима широм света изводећи квартете Шостаковича и Бетовена. Тренутно је предавач у Међународној средњој уметничкој школи у Пениел-у, концертмајстор бусанског Националног симфонијског оркестра I Kyungnam симфонијског оркестра, а такође је и члан Белита квартета, Виртуосо ансамбла и Еум трија.

GIUP SUNG, флаута (Јужна Кореја) је рођен у Бусану (Република Кореја) и дипломирао је на музичком одсеку Уметничког Универзитета у Бусану. У Немачкој, у Келну, је завршио смерове за флауту и камерну музику. Наставио је своје образовање похађајући течаје за флауту код великих музичара овог инструмента. Поред редовне концертне активности у својој земљи, свирао је реситале и камерну музику на концертним сценама у Европи, као и у Кини и Јапану. Тренутно је члан Удружења кореанских флаутиста и АФФ-а. Предаје на бусанском Националном Универзитету, Kyungsung Универзитету и Silla Универзитету.

ВЕДРАНА КОВАЧ (клавир) рођена је у Подгорици, почела је музичко образовање у музичкој школи Васа Павић, а дипломирала клавир на Московском конзерваторијуму П. И. Чајковски у класи проф. Л. Н. Наумова. Специјалистичке студије је похађала у Имоли (Италија) где се усавршавала код познатих пијаниста као што су: Ф. Скала, Л. Берман, Р. Рисалит. Мајсторске курсеве је похађала код: В. Ашкеназија, З. Кочиш, А. Лукесинија, Е. Голандског, С. Ковачевић. Наступа широм свијета као солиста и са оркестрима: Државним руским симфонијским оркестром, Руским државним симфонијским оркестром, Московском филхармонијом, Руским симфонијским оркестром, Оркестром Musica Viva, Кјушу симфонијским оркестром, Словенском филхармонијом у најпрестижнијим дворанама у Русији, Хрватској, Црној Гори, Италији, представила се публици САД-а, Холандије, Немачке, Аустрије, Грчке и Кипра. Њена делатност укључује снимке, за РТВ куће у Русији, Црној Гори и Италији, као и ЦД-ове за дискографске куће Култура у Москви и Довани у Швајцарској. Добитник је награда на клавирским такмичењима у Италији, Русији и Црној Гори. Године 2006. била је финалисткиња Међународног такмичења Ђина Бахауер у Јути (САД) клавир.