Стипендије за боравак у истраживачким лабораторијама у Француској

Амбасада Француске и Француски институт у Србији додељују стипендије за краће научне боравке истраживача свих нивоа у истраживачким лабораторијама у Француској. Стипендије су доступне за техничке и природне науке везане за заштиту животне средине, екологију, одрживи развој и енергетику

Поводом Светске конференције о клими (Париз 30.11-11.12.2015), Амбасада Француске и Француски институт у Србији одлучили су да подрже краће научне боравке, у оквиру подршке француско-српским пројектима сарадње чији је циљ борба против климатских промена. Ова подршка намењена је српским истраживачима и састоји се од боравка у француским истраживачким лабораторијама на јесен 2015.


Основни услови

Боравак од 2 до 4 недеље у јесен 2015. године.

Подршка покрива трошкове живота и осигурање и не може да се пренесе у следећу годину.


Циљна група

Истраживачи свих нивоа који раде у истраживачким тимовима у Србији (асистенти, докторанти, истраживачи, предавачи, професори).


Области истраживања

Техничке и природне науке везане за заштиту животне средине, екологију, одрживи развој, енергетику, које могу да допринесу борби против климатског загревања и тражењу решења за следеће изазове:
  • ублажавање климатских промена (нпр. смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште, измена технологија производње, иновације и енергетска транзиција итд.).
  • адаптација на климатске промене (нпр. смањење угрожености природних система и људи у односу на последице климатских промена у садашњости и будућности).


Критеријуми

Научна изузетност: предност имају кандидати из истраживачких установа високог нивоа у Србији или који су позвани да бораве у неком истраживачком центру изузетног научног квалитета у Француској.

Усклађеност кандидатуре са приоритетима сарадње: предност имају нови пројекти сарадње или они који су тек започети, али ће трајати дуже време, као и сви пројекти са планираним заједничким учешћем истраживача у европским програмима (Хоризонт 2020, Ерасмус +, итд.).

Посебна пажња поклониће се кандидатурама и професионалним пројектима који би могли да буду интересантни француским предузећима у Србији или предузећима која тек планирају да инвестирају у Србији.


Рок за пријаву: до 30. септембра 2015. годинеПотребна документација
  • Формулар за истраживачки боравак (преузети овде)
  • Curriculum Vitae на француском (или енглеском)
  • Позивно писмо истраживачке лабораторије или универзитета у Француској


Слање кандидатура

Контакт: Весна Адамовић, сарадник за мобилност

Француски институт у Србији

Змај Јовина 11-11 000 Београд

Тел: (011) 302 36 39

e-mail: vesna.adamovic@institutfrancais.rs


Кандидатуре треба доставити лично или их послати обичном или електронском поштом до 30. септембра 2015. Непотпуне кандидатуре и оне доспеле после овог датума неће се разматрати.


Извор: Француски институт у Србији