Одржан концерт Игора Лазића и Милоша Вељковића у Универзитетској галерији

У Универзитетској галерији, 26. октобра 2015. године, наступили су Игор Лазић (хорна) и Милош Вељковић (клавир)

Хорниста Игор Лазић и пијаниста Милош Вељковић наступили су у Универзитетској галерији у понедељак, 26. октобра 2015. године. Посетиоци концерта чули су композиције Франсиса Пуланка, Карла Марија фон Вебера, Лудвига ван Бетовена и Јозефа Габриела Рајнбергера.

 

Милош Вељковић (1980. Књажевац) је завршио Факултет Музичке Уметности у Београду 2004. године у класи проф. Александра Шандорова. Постдипломске студије завршава у Кристиансанду, Норвешка, 2005. године (класа проф. Trygve Tredal и проф. Sigurd Slattebrekk) као стипендиста Владе Краљевине Норвешке.

Концертну каријеру је започео реситалом у Народној библиотеци Србије 2001. године. Од тада је остварио преко стотину наступа, углавном као члан разних камерних састава, од стандардних ( клавирски трио, клавирски квинтет, клавирски секстет) до нестандардних и савремених. Као студент постдипломских студија у Норвешкој наступио је као солиста са Симфонијским оркестром Кристиансанда, свирајући Клавирски концерт број 2, Сергеја Прокофјева. Извођачки је претежно оријентисан ка савременој уметничкој музици. Наступао је у Србији, Босни и Херцеговини, Норвешкој, Немачкој и Холандији. У Србији, у сарадњи са својим колегама, претежно изводи камерну и клавирску музику српских аутора, како композитора старије и средње, тако и композитора младје генерације. Учествовао је у поставци опере „Don Giovanni“ (W.A.Mozzart) на БИТЕФ-у. Наступао је и на многим концертима у оквиру БЕМУС-а, Трибине композитора, фестивала КОМА, у пројекту сарадње српских и немачких композитора „Звучни шнајдерај“, као и на концертима у организацији САНУ (концерт поводом десетогодишњице смрти Енрика Јосифа, концерт клавирске музике Василија Мокрањца) и СКЦ Београд (у оквиру обележавања годишњице Милоша Црњанског).

Остварио је снимке за САНУ, издавачку кућу Oboe classics из Велике Британије, као и за Радио Београд. Такодје се бави примењеном и електронском музиком. Аутор је оригиналне музике за три филма, два позоришна комада и неколико рекламних кампања. Добитник је награда на такмичењима у земљи и иностранству, као и носилац награда додељених из фондова „Emil Hajek“ и „Марија Михајловић“, Факултета Музичке Уметности у Београду.

На Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу у звању доцента предаје камерну музику.

 

Игор Лазић је рођен 1978.године у Београду. Хорну је почео да свира са десет година у класи проф. Зорана Мрдјеновица. Студирао је у класи проф. Стјепана Рабузина на Факултету музичке уметности у Београду. Студије наставља на Високој школи за музику у Тросингену (Немачка) у класи професора Франсис Орвала, где завшава највиши ниво студија (solistische ausbildung). Године 2013., докторирао је из области камерне музике са темом „Тембровска разноликост хорне у камерном ансамблу са дрвеним дувачким инструментима“. Од 2001.године до 2011. године је био соло хорниста Београдске филхармоније и у том периоду је сарађивао са светски познатим именима као што су Зубин Мехта, сир Невил Маринер, Карл Антон Рихенбахер, Најџел Кенеди, Сара Ченг, Марта Аргерич, Максим Венгеров, Хансјорг Шеленбергер, Милан Турковић, Штефан Дор, Радован Влатковић, Херман Бауман, Радек Баборак и други.

Доцент је на катедри за камерну музику Факултета музичке уметности у Београду на којој ради од децембра 2003. године. Учествовао је у раду бројних камерних ансамбала, као што је Београдски квартет хорни, Тросинген Брасквинтет, „Pulank Bleserkvintet“, “Isang Jun” ансамбл (ансамбл нове музике), ансамбл “Алтемузик” (ансамбл ране музике). Лета 2001. године учествовао је у летњој турнеји Gustav Maler Jugend Orkester-a, под диригентском палицом Ивана Фишера и Франца Велсер Места. Од 1995. године наступа као солиста са камерним и симфонијским оркестрима у земљи и иностранству


Фото галерија: