Održan koncert Igora Lazića i Miloša Veljkovića u Univerzitetskoj galeriji

U Univerzitetskoj galeriji, 26. oktobra 2015. godine, nastupili su Igor Lazić (horna) i Miloš Veljković (klavir)

Hornista Igor Lazić i pijanista Miloš Veljković nastupili su u Univerzitetskoj galeriji u ponedeljak, 26. oktobra 2015. godine. Posetioci koncerta čuli su kompozicije Fransisa Pulanka, Karla Marija fon Webera, Ludviga van Betovena i Jozefa Gabriela Rajnbergera.

 

Miloš Veljković (1980. Knjaževac) je završio Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu 2004. godine u klasi prof. Aleksandra Šandorova. Postdiplomske studije završava u Kristiansandu, Norveška, 2005. godine (klasa prof. Trygve Tredal i prof. Sigurd Slattebrekk) kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške.

Koncertnu karijeru je započeo resitalom u Narodnoj biblioteci Srbije 2001. godine. Od tada je ostvario preko stotinu nastupa, uglavnom kao član raznih kamernih sastava, od standardnih ( klavirski trio, klavirski kvintet, klavirski sekstet) do nestandardnih i savremenih. Kao student postdiplomskih studija u Norveškoj nastupio je kao solista sa Simfonijskim orkestrom Kristiansanda, svirajući Klavirski koncert broj 2, Sergeja Prokofjeva. Izvođački je pretežno orijentisan ka savremenoj umetničkoj muzici. Nastupao je u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Norveškoj, Nemačkoj i Holandiji. U Srbiji, u saradnji sa svojim kolegama, pretežno izvodi kamernu i klavirsku muziku srpskih autora, kako kompozitora starije i srednje, tako i kompozitora mladje generacije. Učestvovao je u postavci opere „Don Giovanni“ (W.A.Mozzart) na BITEF-u. Nastupao je i na mnogim koncertima u okviru BEMUS-a, Tribine kompozitora, festivala KOMA, u projektu saradnje srpskih i nemačkih kompozitora „Zvučni šnajderaj“, kao i na koncertima u organizaciji SANU (koncert povodom desetogodišnjice smrti Enrika Josifa, koncert klavirske muzike Vasilija Mokranjca) i SKC Beograd (u okviru obeležavanja godišnjice Miloša Crnjanskog).

Ostvario je snimke za SANU, izdavačku kuću Oboe classics iz Velike Britanije, kao i za Radio Beograd. Takodje se bavi primenjenom i elektronskom muzikom. Autor je originalne muzike za tri filma, dva pozorišna komada i nekoliko reklamnih kampanja. Dobitnik je nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i nosilac nagrada dodeljenih iz fondova „Emil Hajek“ i „Marija Mihajlović“, Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu.

Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu u zvanju docenta predaje kamernu muziku.

 

Igor Lazić je rođen 1978.godine u Beogradu. Hornu je počeo da svira sa deset godina u klasi prof. Zorana Mrdjenovica. Studirao je u klasi prof. Stjepana Rabuzina na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Studije nastavlja na Visokoj školi za muziku u Trosingenu (Nemačka) u klasi profesora Fransis Orvala, gde zavšava najviši nivo studija (solistische ausbildung). Godine 2013., doktorirao je iz oblasti kamerne muzike sa temom „Tembrovska raznolikost horne u kamernom ansamblu sa drvenim duvačkim instrumentima“. Od 2001.godine do 2011. godine je bio solo hornista Beogradske filharmonije i u tom periodu je sarađivao sa svetski poznatim imenima kao što su Zubin Mehta, sir Nevil Mariner, Karl Anton Rihenbaher, Najdžel Kenedi, Sara Čeng, Marta Argerič, Maksim Vengerov, Hansjorg Šelenberger, Milan Turković, Štefan Dor, Radovan Vlatković, Herman Bauman, Radek Baborak i drugi.

Docent je na katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na kojoj radi od decembra 2003. godine. Učestvovao je u radu brojnih kamernih ansambala, kao što je Beogradski kvartet horni, Trosingen Braskvintet, „Pulank Bleserkvintet“, “Isang Jun” ansambl (ansambl nove muzike), ansambl “Altemuzik” (ansambl rane muzike). Leta 2001. godine učestvovao je u letnjoj turneji Gustav Maler Jugend Orkester-a, pod dirigentskom palicom Ivana Fišera i Franca Velser Mesta. Od 1995. godine nastupa kao solista sa kamernim i simfonijskim orkestrima u zemlji i inostranstvu


Foto galerija: