Ресурси за писање и имплементацију пројеката


A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects

Тема вебинара је усмерена на нове приступе у смислу коришћења методе Key Impact Pathways, на област везану за комуникацију, ширење и коришћење резултата пројеката. Такође, вебинар се бави и елементима који су од значаја за отворену науку, родну равноправност, као и принцип „Do no significant harm“.


Представљање финансијског оквира програма Креативна Европа и предлога пројеката

Инфо дан о финансијском планирању предлога пројеката и условима које нуди програм Креативна Европа.


Lump Sum Funding in Horizon Europe: How does it work? How to write a proposal?

У оквиру информативног дана, представљена су основна начела и принципи ове врсте финансирања, као и препоруке за састављање пројектних пријава са паушалним буџетима, припрема Уговора о бесповратним средствима, имплементација пројеката на основу паушалних буџета и извештавање ка Европској комисији.


Horizon Europe Coordinators' Day: Grant Management

Европска комисија редовно организује координаторске дане у оквиру програма Хоризонт Европа на тему управљања грантовима (Grant Management). Елементи који су покривени су: измене − правна основа, пословни процес и ИТ алати, затим извештавање и плаћање – правна основа, ИТ алати, као и механизми узајамног осигурања.


Two-factor authentication becoming mandatory in the Funding & Tenders Portal – all you need to know

Имајући у виду да се уводи двостепени метод аутентификације налога на порталу Funding & tender opportunities, који ће ускоро постати обавезан приликом пријављивања на поменути портал, Европска комисија је организовала инфо дан са свим појединостима и упутствима за одабир једног од четири метода аутентификације.


Info Session for NCPs: Special webinar on blind evaluations in Horizon Europe

Иако је вебинар намењен националним контакт особама у оквиру програма Хоризонт Европа, препоручује се да сви заинтересовани који подносе пројектне пријаве у оквиру прозива који предвиђају „blind evaluations“ погледају овај вебинар како би се што успешније припремили и прошли кроз ову врсту евалуације пројектних пријава.


Horizon Europe Coordinators' Day: Grant Agreement Preparation

По објављивању резултата за одређени број пројеката у оквиру програма Хоризонт Европа, Европска комисија организује координаторске дане за институције које су добиле позив за припрему Уговора о бесповратним средствима. Иако је вебинар првенствено намењен добијеним пројектима, информације и смернице које се нуде у оквиру презентација могу бити изузетно корисне и за припрему пројектних предлога. Све презентације са догађаја могу се преузети на следећем линку.


EU Science & Innovation

YouTube канал Европске комисије за науку и иновације пружа вам прилику да сазнате и разговарате о истраживачким и иновацијским активностима широм Европе.


Grant agreement preparation for beneficiaries

Презентација је усмерена на комуникацију и сарадњу током имплементације пројекта између координатора пројекта и Службеника Европске комисије за праћење пројеката.


Reporting process — Lump sum

На овом линку можете пронаћи online упутство за извештавање на пројектима у оквиру програма Хоризонт Европа који имају паушално финансирање.


Reference Documents for Horizon Europe

У овој секцији портала Funding & tender opportunities могу се наћи релевантни правна и техничка документација за програм Хоризонт Европа, као нпр. програмски водич, посебни програми за кластере, модели Уговора о бесповратним средствима, обрасци за пројектне пријаве, евалуације, извештавање, итд.


Национални и европски документи

У овој секцији интернет странице Фондације Темпус (Национална Еразмус + агенција) могу се наћи општи правни акти, стратегије, закони, конвенције, стандарди и упутства релевантни за све нивое образовања и приоритете Еразмус+ програма.


Partner search

Online алат за тражење потенцијалних партнера за припрему пројектних пријава.


Projects & Results

Овај одељак пружа више информација о прошлим и текућим финансираним пројектима. Ниво пружених детаља варира у зависности од програма. Неки програми представљају интерактивне податке о предлозима, стопама успешности, финансираним пројектима и учесницима.


Erasmus+ project results

Платформа представља детаље и резултате пројеката финансираних у оквиру програма Еразмус +.


Platforms and useful links

Листа корисних платформи и линкова коју нуди програм Еразмус +.


Erasmus Mundus Catalogue

Ерасмус Мундус каталог је база података која даје преглед мастер програма које тренутно подржава Европска унија.


How to evaluate lump sum proposals: Get started

Програм Хоризонт Европа користи паушалне износе како би олакшао имплементацију истраживачких пројеката и фокусирао се више на садржај пројеката. Паушални предлози се вреднују на исти начин као и остали предлози, али постоји неколико тачака на које треба обратити пажњу. Ово кратко видео-упутство даје преглед основних елемената паушалног облика финансирања.


How to evaluate lump sum proposals: Detailed budget table

Програм Хоризонт Европа користи паушално финансирање да би програм учинио једноставнијим. Предлози за паушални износ укључују буџетску табелу са детаљним проценама трошкова. У овом видео упутству можете сазнати више о томе како да попуните табелу буџета.


Horizon Results Booster

Horizon Results Booster је иницијатива Европске комисије која има за циљ да доведе континуирани ток иновација на тржиште и максимизира утицај јавних истраживања у ЕУ. Она нуди три врсте услуга:

1) стратегије ширења и експлоатације,

2) подршка за развој пословног плана и

3) помоћ, обучавање и менторство за активности изласка на тржиште.