КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАНУ МОБИЛНОСТ У СВРХУ УЧЕЊА ЗА СТУДЕНТЕ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ У ОКВИРУ КА 131 ПРОЈЕКТА МОБИЛНОСТИ

КА131 пројекат за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти 2, 3. и 4. година основних студија као и студенти мастер и докторских студија са свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 24. октобар  2022. године у 15.00 часова

 

Напомене:

1. Студентска размена у сврху учења реализоваће се у летњем семестру академске 2022/23. године. Очекивано трајање студентске мобилности је у просеку око 5 месеци   (један семестар).

2. Листу универзитета за које можете да се пријавите за размену погледајте овде.

3. Студенти могу да доставе  пријаву за највише два универзитета. У пријавном формулару је то дефинисано као први и други избор.  У том случају студент је у обавези да достави мотивационо писмо и Уговор о учењу за обе изабране институције. Студент може добити  стипендију  за мобилност само на једну од две пријављене институције.

4. Приликом припреме Уговора о учењу студент даје предлог предмета које би слушао и полагао током мобилности (у збиру између 20 и 30 ЕСПБ). Студент  попуњава  Уговор о учењу уз консултовање са  Еразмус+  координатором на свом факултету који одобрава одабир предмета. Контакт подаци свих Еразмус+ координатора на Универзитету у Крагујевцу  доступни су на сајту Универзитета.

5. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму.

6. По завршетку Конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши евалуацију свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата. Приликом евалуације пријава предност ће бити дата кандидатима са инвалидитетом.

7. Ранг листе се у виду номинације достављају партнерским институцијама које доносе коначну одлуку о селекцији кандидата. Сви селектовани кандидати ће путем е-поште добити смернице и информације о даљим корацима који се тичу реализације размене.

8. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање.


Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене

Земља у којој се реализује мобилност Месечни износ стипендије

ГРУПА 1
Програмске земље са вишим трошковима живота

Данска, Финска, Исланд, Ирска, Луксембург, Шведска, УК, Лихтенштајн, Норвешка

600 ЕУР

ГРУПА 2
Програмске земље са средњим трошковима живота

Аустрија, Белгија, Немачка, Француска, Италија, Грчка, Шпанија, Кипар, Холандија, Малта, Португал

540 ЕУР

ГРУПА 3
Програмске земље са нижим трошковима живота

Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Летонија,Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Северна Македонија, Турска, Србија

540 ЕУР

 

  • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен  Еразмус+ КА131 програмом. Сви селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
  • Путни трошкови нису покривени Еразмус+ КА131 програмом. Селектовани студенти самостално организују пут и сносе трошкове путовања. Међутим,  особе које се определе за „зелено путовање“, односно начин путовања који доминантно користи превозна средстава са малим загађењем (воз, аутобус или путовање аутомобилом више учесника) остварују право на додатних 50 евра, као и  додатну индивидуалну подршку за покривање дана повратног путовања.
  • Студенти који буду селектовани за мобилност могу да остваре право на додатну  финансијску помоћ  уколико припадају угроженој друштвено-економској категорији или  одређеној циљној групи за инклузију.  Услове за испуњење ове ставке погледајте ОВДЕ. Само селектовани студенти, који испуњавају услове, прикупљаће неопходна документа за ову додатну финансијску помоћ.
  • Уколико је селектовани кандидат  студент са инвалидитетом, студент може остварити право на рефундацију прихватљивих стварних трошкова насталих током периода мобилности, и то подношењем додатне документације. Више информација погледајте ОВДЕ. Приликом евалуације пријава предност ће бити дата кандидатима са инвалидитетом.
  • Онлајн језичка подршка (Online Linguistic Support - OLS) - EU Academy је портал за тестирање језичких способности селектованих студената за Еразмус+ мобилност у сврху студирања или стручне праксе на партнерским универзитетима из програмских земаља и за похађање курса језика током периода мобилности. Више о EU Academy-у можете видети ОВДЕ.

 

Конкурс за пријаву студената за мобилност у сврху учења

5. - 24. октобар 2022.

 

Пријавну документацију можете послати електронским путем на erasmus.outgoing@kg.ac.rs

са обавезном назнаком предмета мејла (Subject):

Prijava na SMS konkurs, ваше име и презиме.

 

Уколико имате питања, можете нас контактирати путем мејла: erasmus.outgoing@kg.ac.rs

Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе и рок за достављање пријаве.