Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма

ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху праксе и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА131 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти 2, 3. и 4. година основних студија као и студенти мастер и докторских студија са свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху праксе у минималном трајању од 2, односно максималном трајању од 3 месеца.

 

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ – СТУДЕНТИ, ПРАКСА

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА од 8. септембра до 16. октобра 2023. године

 

Напомене:

1. У Пријавном формулару студенти наводе у ком периоду желе да реализују праксу у складу са договором који постигну са установом на којој ће обављати праксу. Све студентске праксе свакако морају бити завршене најкасније до 31. марта 2024. године.

2. Студенти сами проналазе компаније/институције у којима би желели да обаве праксу. Предлажемо да проверавате и страницу Erasmus Intern, која је настала као пројекат Еразмус студентске мреже, а на којој се објављују понуде за праксу.

3. Као прихватно писмо може се уважити и мејл потврде од компаније/институције да ће кандидат да реализује стипендирану мобилност  у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма, а можете користити и ОВАЈ модел прихватног писма.

4. Приликом припреме предлога уговора о пракси студент даје предлог где би реализовао праксу и које су то активности које би желео да реализује током праксе. Приликом попуњавања предлога Уговора потребно је да се студенти консултују са Еразмус+ координатором на свом факултету.

5. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању језика на ком ћете реализовати мобилност у сврху праксе, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму.

6. По завршетку конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши академску процену свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата.

7. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање.

 

Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене

Земља у којој се реализује мобилност Месечни износ стипендије

ГРУПА 1
Програмске земље са вишим трошковима живота

Данска, Финска, Исланд, Ирска, Луксембург, Шведска, Лихтенштајн, Норвешка

600 ЕУР

ГРУПА 2
Програмске земље са средњим трошковима живота

Аустрија, Белгија, Немачка, Француска, Италија, Грчка, Шпанија, Кипар, Холандија, Малта, Португал

600 ЕУР

ГРУПА 3
Програмске земље са нижим трошковима живота

Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Летонија, Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Северна Македонија, Турска

540 ЕУР

 • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен стипендијом у оквиру програма Еразмус+ КА131. Сви селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
   
 • Путни трошкови нису покривени програмом. Селектовани студенти самостално организују пут и сносе трошкове путовања.

Кандидати који се определе за „зелено путовање“, односно начин путовања који доминантно користи превозна средстава са мањом емисијом загађења (воз, аутобус или заједничко путовање аутомобилом) остварују право на додатних 50 евра.

 • Сви селектовани кандидати добијају додатних 150 евра месечно као додатак у виду подршке студентима који иду на праксу.
   
 • Студенти који  припадају некој од категорија за инклузију,  имају право на додатак у износу од 250 евра  месечно. Услове за испуњење ове ставке погледајте ОВДЕ. Само селектовани студенти, који испуњавају услове, прикупљаће неопходна документа.
   
 • Селектовани кандидати су у обавези да ураде тестирање језичких вештина пре одласка на мобилност путем EU Academy портала. На датом порталу кандидати могу похађати онлајн курс језика по свом избору.

 

Пријавну документацију можете послати електронским путем на

 erasmus@kg.ac.rs

са обавезно попуњеним предметом мејла (Subject):

Prijava na SMP konkurs, vaše ime i prezime

 

Уколико имате питања, можете нас контактирати:

Мејл адреса: erasmus@kg.ac.rs

Телефон: 034-300-425

 

Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе за достављање пријаве.