Онлајн настава - основне информације и упутства за коришћење доступних алата

Основни алати за онлајн наставу и неке препоруке за њихово коришћење


Овде ћемо Вам представити основне, најприступачније и најпопуларније онлајн алате за одржавање наставе на даљину и комуникацију наставник-студент(и). За неке од њих Универзитет у Крагујевцу нуди екслузивно право коришћења за све чланице у оквиру Универзитета. Искористите предности квалитетног предавања и учења на даљину и пробајте алат који највише одговара вашим потребама.
Код држања конференцијских предавања, имајте на уму да студенти долазе из различитих средина и да су различитих техничких могућности. Већина студената има мобилне телефоне, а велики број њих и лаптоп или PC рачунар, али и вероватно ограничен приступ интернету или ограничен проток. Имајући то у виду, трудите се да, ако је то могуће, током конференције не буду укључене камере, како предавача тако ни осталих учесника (аутоматски онемогућити камеру и микрофон тамо где за то има могућности), јер се на овај начин добија на квалитету и стабилности везе и доприноси мањем општем оптерећењу сервера и свих осталих конекција. Уколико имате потребу да предајете са укљученом камером, немојте држати предавање у HD резолуцији, већ пробајте да смањите резолуцију.

Заштите себе и друге – #ОстаниКодКуће

 

Алате можемо поделити у 3 главне групе:


E-learning платформе:

 • Moodle („modular object oriented dynamic learning environment”) представља обједињен скуп алата који омогућава приступ заједничким изворима знања, размену едукативног материјала, као и употребу додатних модула помоћу којих се обезбеђује проширење функционалности.
 • G-suite - Пакет алата за едукацију и бизнис, на линку можете наћи неколико примера како га користити за сарадњу на даљину.
 • Google Classroom - Колаборацијска платформа коју нуди Google и истовремено део G-suite пакета, дефинитивно је сјајан избор и алат за све који желе да уче или сарађују, а не налазе се на истом месту. Ова платформа у себи обједињује Drive, Docs и Gmail.
 • Office 365 и Teams (захтева Microsoft налог) - Неограничене поруке дописивања и претрага, уграђени аудио и видео позиви за појединце, групе, као и окупљања целог тима. Интегрисано прављење садржаја у реалном времену помоћу Office Online апликација, укључујући уграђени Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Интеграција са великим бројем апликација.

 

Конференцијски алати:

 • BigBlueButton - Фокус компаније BigBlueButton је да направи најбољи могући систем за веб-конференције за пословне људе и за образовање на даљину и то басплатно понуди свим корисницима. BigBlueButton је Open Source Web конференцијски систем изграђен на више од четрнаест open source компоненти, које сједињене чине интегрисано софтверско решење које ради на Mac, Linux или Windows рачунарима.
 • У посебном табу се налази кратко упутство за коришћење BigBlueButton система интегрисаног у MOODLE платформи

 • Webex - Cisco Webex Cloud услуга нуди решење за онлајн конференције, што укључује видео- конференције, веб-конференције и остале услуге везане за онлајн састанке. Интуитивно и лако коришћење чини Wебеx најбољим избором за све врсте онлајн састанака, што укључује и мобилне кориснике.
 • Универзитет у Крагујевцу је обезбедио за своје чланице могућност коришћења ове платформе. У посебном табу погледајте детаље и кратко упутство за коришћење.

 • Zoom - Zoom је један од лидера у модерним видео-комуникацијама у пословном и едукативном окружењу широм света, са једноставном и поузданом cloud платформом за видео и аудио састанке, конференције, тренинге и вебинаре, коју је могуће користити на рачунару и телефону (ограничење од 40 мин. је једна од лоших страна).
 • У посебном табу погледајте детаље и кратко упутство за коришћење.

 • Skype је апликација за размену порука и видео-позива путем интернета. Регистрованим корисницима омогућава да осим размене текстуалних и видео порука, шаљу и примају дигиталне документе попут фотографија, текстова и видео-снимака. Осим појединачних, могуће је остваривати и конференцијске позиве.
 • Viber је бесплатна вишеплатформска апликација за мобилне телефоне и рачунаре која омогућава размену гласовних и видео позива (као и способност стварања видео-конференција и групних разговора), порука, фотографија и других видео-садржаја путем интернета.

 

Алати за складиштење података:

 • Google Drive - Уз Google налог добијате 15GB меморијског простора бесплатно. Меморијски простор користе Google диск, Gmail и Google слике, па можете да чувате датотеке и прилоге из мејлова, као и да правите резервне копије слика и видео-снимака.
 • Dropbox - Предност овог сервиса је што корисник има могућност да синхронизује документа на свим уређајима који су путем интернета повезани са одговарајућим Dropbox налогом. Тренутно постоји подршка за оперативне системе Windows, Linux, Android и Mac OS, као и за уређај iPhone, а постоји и прегледач докумената базиран на претраживачу. Бесплатан Dropbox налог пружа 2GB онлајн простора за било коју врсту докумената.
 • SharePoint (захтева Microsoft налог) - Организације користе SharePoint за креирање веб-сајтова. Можете да га користите као безбедно место за складиштење, организовање, дељење и приступање информацијама са сваког уређаја. Потребан вам је само веб-прегледач, као што је Microsoft Edge, Chrome или Firefox.
 • Wetransfer - Погодан је за слање свих врста фајлова величине до 2GB. Све што је потребно јесте да унесете Вашу имејл адресу, као и адресу примаоца, те да додате документе које желите да пошаљете и кликнете „Send”. Примаоцу поруке ће потом стићи имејл са обавештењем где и до када може да преузме документе, а слично обавештење је доступно и пошиљаоцу поруке.

 

Хвала Вам на пажњи и желимо Вам успешно одржавање онлајн наставе!

BigBlueButton

Фокус компаније BigBlueButton је да направи најбољи могући систем за веб-конференције за пословне људе и за образовање на даљину и то басплатно понуди свим корисницима.
BigBlueButton је Open Source Web конференцијски систем изграђен на више од четрнаест open source компоненти, које сједињене чине интегрисано софтверско решење које ради на Mac, Linux или Windows рачунарима.

Због великог оптерећења система, снимање сесија је привремено онемогућено и састанци су ограничени на 60 минута за коришћење на серверима творца овога софтвера на адреси demo.bigbluebutton.org.У наставку је објашњење како се користе ови системи на сопственим серверима и као интегрисан део Moodle платформе:

BigBlueButton видео туторијали на српском језику

  Брзи курс I део - кратко упутство за самостално коришћење

 • Брзи курс II део - коришћење кроз Moodle платформу

 • Брзи курс III део - подешавање и постављање у оквиру Moodle платформе – за наставнике

Cisco Webex

Универзитет у Крагујевцу је за све своје чланице, обезбедио налоге на једној од напопуларнијих платформи за онлајн конференције, вебинаре и наставу на дањину - Cisco Webex (за време ванредног стања и пандемије COVID-19 вируса).

У оквиру ове платформе доступни су Вам Webex Meetings и Webex Teams сервиси, које можете користити из веб-прегледача или десктоп апликације, а доступна је како за PC тако и мобилне уређаје засноване на Android или iOS оперативном систему (download). Све што је потребно је да пошаљете мејл на helpdesk@kg.ac.rs и упутите захтев за добијање налога на овој платформи.

Након активације добијене на мејл и њене потврде, са вашим академским мејлом и лозинком коју сами формирате се логујете овде на Webex Meetings или овде на Webex Teams. Уколико желите да се прикључујете неком другом онлајн састанку или сте студент идите овде и унесите ID онлајн састанка. За праћење наставе студенти не морају да имају налог на овој платформи.Webex званични одговори на питања:

У чему је разлика између овога што нуди Универзитет и текуће акције "Cisco"-а за коришћење "Free Webex"-а?

 • "Free user" не може да организује, заказује, снима састанаке и то омогућава "Host" лиценца.
 • Могућност интеграције са телефонском централом, А.Д.-ом, "Office 365", "Exchange"-ом, разним календарима, и тд.
 • Као "Free user" имате опцију слања порука, позив до 3 учесника и присуствовање састанцима.

Да ли је то неки премијум налог?
Постоји и "PRO" варијанта која обједињује све што je овде укључено, и омогућено Вама за коришћење, уз додатак више простора за складиштење снимака и још неке напредније функције.

Колико учесника у видео конференцији "Webex" има могућност?
До 1000 аудио и до 200 видео учесника (односно у тој варијанти би било 200 видео и 800 аудио).


Овде Вам нудимо информације и упутства како да почнете са коришћењем Webex сервиса (на енглеском и српском језику):


Webex видео туторијали на српском језику

  Брзи курс I део - основе, креирање online састанка

 • Брзи курс II део - опције и вођење online састанка

 • Детаљни курс - 17'34" (аутор Проф. др Славко Гајин, Универзитет у Београду)

Zoom


Овде Вам нудимо информације и упутства како да почнете са коришћењем Zoom сервиса:

Zoom видео туторијали на српском језику

  Брзи курс I део

 • Брзи курс II део

 • Детаљни курс - 27'14" (аутор Проф. др Славко Гајин, Универзитет у Београду)