Univerzitetski sportski savez Kragujevca

Univerzitetski sportski savez Kragujevca je organizacija fakultetskih i studentskih sportskih društava i organizacija Univerziteta u Kragujevcu koja je osnovana 1973.godine u Kragujevcu radi organizovanja studentskog - univerzitetskog sporta.

Primarna delatnost Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca je organizovanje studentskih sportskih takmičenja, omasovljavanje studentskog sporta, afirmacija sportista - studenata kroz takmičenja koja su u organizaciji Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca i drugih univerzitetskih sportskih saveza na nivou države i međunarodnom nivou.

U sastav Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca ulaze sledeći fakulteti odnosno fakultetska sportska društva i organizacije: Ekonomski fakultet, Fakultet medicinskih nauka, Pravni fakultet, Prirodno-matematički fakultet, Fakultet inženjerskih nauka, Filološko-umetnički fakultet, Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Agronomski fakultet u Čačku, Učiteljski fakultet u Užicu i Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Univerzitetski sportski savez u svom planu i programu organizuje i realizuje mnogobrojne aktivnosti i takmičenja. Te aktivnosti delimo u tri grupe:

 • Aktivnosti i takmičenja na nivou Univerziteta
  studentski kupovi, lige, prvenstva...

 • Aktivnosti i takmičenja na nivou države (republički nivo)
  studentski kupovi i lige Srbije...

 • Aktivnosti i takmičenja na međunarodnom planu
  učešća naših univerzitetskih reprezentacija na evropskim takmičenjima - prvenstvima, kupovima...

Naši studenti studenti su učestvovali na najvećim sportskim takmičenjima širom zemlje ali i u inostranstvu. Kao najveće uspehe navodimo sledeće:
Osvajanje zlatne i bronzane medalje reprezentacija Univerziteta u Kragujevcu u košarci (M) na SVETSKOM UNIVERZITETSKOM PRVENSTVU U BASKETU 3x3 u Kragujevcu 2012. godine, osvajanje srebrne medalje reprezentacije Univerziteta u Kragujevcu u košarci (M) na EVROPSKOM UNIVERZITETSKOM PRVENSTVU U BASKETU 3x3 u Roterdamu 2013. godine, osvajanje bronzane medalje reprezentacije Univerziteta u Kragujevcu u košarci (M) na SVETSKOM UNIVERZITETSKOM PRVENSTVU U BASKETU 3x3 u Brazilu 2014. godine, osvajanje bronzane medalje reprezentacije Univerziteta u Kragujevcu u košarci (M) na EVROPSKOM UNIVERZITETSKOM PRVENSTVU u Ženevi 2007. godine, zatim osvajanje petog mesta na EVROPSKOM UNIVERZITETSKOM PRVENSTVU u rukometu (Ž) u Nišu.

Na Univerzitetu u Kragujevcu u organizaciji studenata i Sportskog saveza, održavaju se mnogobrojne sportske aktivnosti.

Neke od najvažnijih su:

 • Kup rektora koji predstavlja tradicionalno i najmasovnije studentsko sportsko takmičenje Univerziteta u Kragujevcu na kojem studenti učestvuju u 7 sportskih disciplina. Na ovom takmičenju učešće uzima preko 1000 studenata kragujevačkog Univerziteta sa svih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Više informacija o Kupu rektora možete pogledati ovde.
 • Univerzitetska sportska liga se pod organizacijom Univerzitetskog sportskog saveza organizuje svake školske godine. Univerzitetski sportski savez pokušava i da ujedini sve strukture Univerziteta u Kragujevcu i Grad Kragujevac oko istog cilja a to je afirmacija grada i Univerziteta, proširenje kapaciteta Univerziteta, socijalizaciju studentskog života i širenje sportskog i takmičarskog duha sa jedne strane i nastavak bavljenja sportom i akademskog obrazovanja.

Pored ovih redovnih aktivnosti održana su i dva značajna međunarodna takmičenja:

 • Univerzitetsko evropsko prvenstvo u odbojci:
  Na ovom takmičenju koje se održalo od 12.-17. jula 2011. godine je učestvovalo 16 muških i 16 ženskih ekipa odnosno 650 studenata sa različitih univerziteta.
 • Univerzitetsko svetsko prvenstvo u basketu 3x3:
  Prvo svetsko Univerzitetsko prvenstvo u basketu 3x3 održano je u našem gradu od 09. do 17. jula 2012 godine. Ovaj jedinstveni događaj okupio je 300 sportista i preko 150 oficijalnih lica iz celog sveta. Više o ovom događaju možete pogledati ovde.

Univerzitetski sportski savez Kragujevca je studentima Univerziteta u Kragujevcu obezbedio posebne pogodnosti za korišćenje sledećih sportskih objekata:

 • sala PMF-a
 • fudbalski teren PMF-a
 • otvoreni i zatvoreni bazeni sportskog centra Park
 • sala sportskog centra Park
 • teretana sportskog centra Park

Sve što je potrebno jeste da studenti Univerziteta u Kragujevcu izvade člansku kartu u prostorijama Saveza, koju bi koristili ili kao besplatnu ulaznicu, ili kao vaučer za popuste na cene ulaznica, u zavisnosti od sportskog objekta u koji žele da odu.

Više informacija na: www.usskg.rs
Vesti sa sportskih terena: www.usskg.rs/category/vesti/