Амбасадор Аустрије у Србији и стална представница Програма Уједињених нација за развој посетили Универзитет у Крагујевцу

Његова екселенција господин Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији и госпођа Франсин Пикап, стална представница Програма Уједињених нација за развој посетили су Ректорат Универзитета у Крагујевцу 29. септембра 2020. године.

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић са сарадницима том приликом представио је рад Универзитета, домаће и међународне научне пројекте који се реализују на Универзитету, са посебним освртом на пројекте који се баве превенцијом и сузбијањем последица које изазива COVID-19.

Његова екселенција господин Николаус Лутероти и госпођа Франсин Пикап посетили су и Центар за биоинжењеринг Факултета инжењерских наука где су се упознали са научним тимом који ради на изради 3Д штампаног медицинског респиратора. 

Реализацију овог решења финансијски је подржала Аустријска развојна агенција (АДА).  Грант  у износу од преко 40.000 долара који је добио Универзитет у Крагујевцу биће намењен изради механичког дела респиратора који обезбеђује већу сигурност протока кисеоника код пацијената оболелих од болести COVID-19.

Ректор Универзитета у Крагујевцу изразио је захвалност Амбасади Аустрије у Србији, Аустријској развојној агенцији и Програму Уједињених нација за развој на указаној подршци у заједничкој борби против болести COVID-19.

 

Више информација о 3Д штампаном медицинском респиратору можете видети овде.


Фото галерија: