Онлајн настава - основне информације и упутства за коришћење доступних алата


Учење на даљину (E-learning)

Универзитетски информатички центар - УНИЦ нуди помоћ чланицама Универзитета при реализацији сервиса за учење на даљину. За потребе студијских програма тренутно се користе Moodle, BigBlueButton и Office 365.

УНИЦ активно подржава алате за одржавање наставе на даљину и комуникацију наставник-студенти, и то на студијским групама чије се реализација одвија директно на Универзитету у Крагујевцу.

Типови алата за е-learning

Алати за учење на даљину се грубо могу поделити у три категорије:

 • E-learning платформе,
 • конференцијски алати и
 • алати за складиштење података.

Алати који се користе за реализацију студијских програма на Универзитету у Крагујевцу наведени су према типовима у наредном делу текста.

E-learning платформе

 • Moodle (Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment) представља обједињен скуп алата који омогућава приступ заједничким изворима знања, размену едукативног материјала, као и употребу додатних модула помоћу којих се обезбеђује проширење функционалности.
 • Google Workspace (G Suite) - је колекција производа као што су Gmail, Drive, Docs, Sheets, Slides, Meet и Classroom. Овај пакет алата групише све алате за продуктивност и сарадњу у облаку који је Google развио за предузећа, едукативне установе и непрофитне организације. Захтев за отварање налога @uni.kg.ac.rs који хостује Google можете преузети овде.
 • Microsoft Office 365 - Неограничене поруке и претрага, уграђени аудио и видео позиви за појединце, групе, као и окупљања целог тима. Интегрисано креирање садржаја у реалном времену помоћу Office Online апликација, укључујући уграђени Word, Excel, PowerPoint и OneNote. Интеграција са великим бројем апликација. Добија се мејл налог @univ.kg.ac.rs и сандуче са 50 GB простора. Компанија Microsoft је обезбедила комплетна упутства на српском језику. Поред тога, дата су и видео упутства са обуке одржане у септембру 2020. како користити О365 за извођење наставе и комуникацију са студентима.

Конференцијски алати

 • BigBlueButton - бесплатан алат отвореног кода за веб-конференције за пословне људе и образовање на даљину. Потребан је само модеран веб прегледник. Овај сервис се такође користи у оквиру Moodle платформе као додатни ресурс који се интегрише у оквиру наставе.
 • Microsoft Teams – у оквиру Офиса 365 организујте своја предавања по тимовима. Ту су дељени екран, поруке, позиви и састанци које можете снимати и снимак поделити са групом. Комплетна колаборација, размена информација и задатака на једном месту. Доступан је брзи водич кроз овај пакет.

Напомена

Студенти нашег Универзитета долазе из различитих средина различитих техничких могућности. Већина има мобилне телефоне, а неки и лаптоп или PC рачунар, а морамо претпоставити и ограничен приступ Интернету или ограничен проток. Имајући то у виду, трудимо се да, ако је то могуће, током конференције не буду укључене камере, како предавача тако ни осталих учесника. На овај начин се добија на квалитету и стабилности везе и доприноси се мањем општем оптерећењу сервера. Уколико пак постоји потреба да се предаје са укљученом камером, то се ради са минималном резолуцијом како би свим учесницима била омогућена настава максималног квалитета.

Алати за складиштење података

 • Google Drive - Уз универзитетски G Suite (@uni.kg.ac.rs) налог добијате неограничени меморијски простор бесплатно. Меморијски простор користе Google диск, Gmail и Google слике, па можете да чувате датотеке и прилоге из мејлова, као и да правите резервне копије слика и видео-снимака.
 • Onedrive - Предност овог сервиса је што корисник има могућност да синхронизује документа на свим уређајима који су путем интернета повезани са одговарајућим налогом. Уз универзитетски Office 365 for Education (@univ.kg.ac.rs) налог добија се 1 TB складишног простора.

Подршка

За сва питања обратити се служби подршке УНИЦ-а.

BigBlueButton

Фокус компаније BigBlueButton је да направи најбољи могући систем за веб-конференције за пословне људе и за образовање на даљину и то басплатно понуди свим корисницима.
BigBlueButton је Open Source Web конференцијски систем изграђен на више од четрнаест open source компоненти, које сједињене чине интегрисано софтверско решење које ради на Mac, Linux или Windows рачунарима.
У наставку је објашњење како се користе ови системи на сопственим серверима и као интегрисан део Moodle платформе:

BigBlueButton видео туторијали на српском језику

  Брзи курс I део - кратко упутство за самостално коришћење

 • Брзи курс II део - коришћење кроз Moodle платформу

 • Брзи курс III део - подешавање и постављање у оквиру Moodle платформе – за наставнике

Microsoft Office 365 for Education

Захваљујући компанији Microsoft, Универзитету у Крагујевцу омогућено је коришћење најсавременијих сервиса за едукацију, умрежавање и сарадњу у облаку - Office 365 for Education. Ове сервисе користи преко 110 милиона студената и наставника у водећим светским универзитетима, факултетима и школама.

Office 365 for Education представља колекцију услуга која вам омогућава да сарађујете и делите школске задатке. Доступна је бесплатно за службенике и наставнике који су запослени у академској институцији и студенте који тренутно похађају часове у њој. Услуга обухвата Office Online (Word, Excel, PowerPoint и OneNote), Outlook и сандуче са 50 GB простора, OneDrive са 1 TB складишног простора, Yammer, SharePoint, као и друге корисне сервисе. Нарочито треба издвојити сервис Teams у оквиру кога можете да организујте своја предавања по тимовима, такође ту су и дељени екран, поруке, конференцијски позиви и састанци које можете снимати и снимак поделити са групом. Комплетна колаборација, размена информација и задатака на једном месту.

Office 365 for Education обезбеђује познате, ажурне алатке које помажу студентима и наставницима да боље комуницирају, сарађују и постигну више. Office 365 не само да помаже студентима у бољем организовању, учењу и сарадњи, већ коришћењем Office 365 сервиса, студенти стичу знања и вештине које су изузетно тражене код послодаваца и које ће им користити на будућим пословима.

За добијање Office 365 налога, и адекватних A1 академских лиценци, потребно је да се обратите ИТ служби у оквиру своје институције/факултета.

Сваки факултет има администрацију за своје наставнике и студенте, под условом да су претходно испоштовали процедуру и од Мајкрософта добили тенант на изабраном академском домену.