Онлајн презентација програма стипендија MGI/Complete Genomics - Др Раде Дрманац за академску 2024/25. годину за студенте завршних година основних, мастер и докторских студија

Универзитет у Крагујевцу у сарадњи са Complete Genomics MGI и Фондацијом Ана и Владе Дивац организује презентацију стипендија за студенте завршних година основних, мастер и докторских студија, која ће се одржати у онлајн формату 10. априла 2024. године са почетком у 13.00 часова.

Приступ презентацији се налази на следећем линку: https://us06web.zoom.us/j/85215190658

Овај програм ће подржати студенте Природно-математичког факултета, Факултета инжењерских наука, Факултета техничких наука и Факултета медицинских наука, Универзитета у Крагујевцу који тренутно студирају или у будућности желе да се усаврше у областима геномике или биоинформатике.

За најуспешније кандидате биће обезбеђена месечна новчана стипендија у трајању једне академске године.

Током презентације разговараћемо о начину пријаве и роковима за пријаву, потребној документацији, процесу селекције и другим могућностима које можете имати, а биће прилике и за дискусију.

Нешто више о прошлогодишњем избору и додели стипендија можете наћи овде:

Konkursi - Konkurs za dodelu studentskih „MGI/Complete Genomics – Dr Rade Drmanac" stipendija za školsku 2023/24. godinu (divac.com)

Vesti - Odabrani „MGI/Complete Genomics – Dr Rade Drmanac" stipendisti za školsku 2023/24. godinu (divac.com)

Complete Genomics је светски позната компанија у области генетике која нуди свеобухватан портфолио производа за НГС секвенцирање и аутоматизацију лабораторија. Complete Genomics се поноси својом способношћу да развије и произведе читав низ инструмената, у распону од генетских секвенцера ниске до изузетно велике пропусности, који убрзавају научна открића. Са седиштем у Сан Хозеу у Калифорнији, Complete Genomics је сада део MGI, међународне научне компаније са седиштем у Шенжену, Кина. Complete Genomics је седиште MGI-America и центар је за истраживање и развој од јуна 2005. Complete Genomics има сопствену лабораторију за истраживање развоја у Сан Хозеу, са свим секвенцерима и опремом за аутоматизацију лабораторије коју купци могу да посете, а такође је и центар снабдевања за Северну и Јужну Америку како би се обезбедила експедитивна испорука система и производа.

Др Радоје (Раде) Дрманац је научник геномике и проналазач чији рад обухвата процес масовног паралелног секвенцирања (MPS) коришћењем ДНК нано-куглица. Суосновао је Complete Genomics 2005. године у Силицијумској долини, где је развио DNBSEQ, најнапреднију MPS технологију, за ефикасно секвенцирање генома (Science 2010, Nature 2012, Genome Research 2015, Genome Research 2019). CoolMPS је његов најновији проналазак у коме антитела специфична за базу читају ДНК секвенцу (BioRxiv 2020).

Др Дрманац је сада главни научник за MGI и Complete Genomics, чија је примарна жеља да секвенционира људски геном за мање од 100 долара. Раније, као суоснивач HiSeq-а (1994), открио је нове гене и био је вођа тима у Argonne National Lab (1991-1994) у оквиру пројекта Human Genome (HGP) и постдокторски истраживач (1989-1990) на ICRF-у (Лондон). Каријеру је започео у Центру за генетичко инжењерство (данас IMGGI) у Србији (1982-1988), где је изумео MPS. Докторирао је молекуларну биологију на Универзитету у Београду 1988. године, докторска дисертација била је MPS технологија (Science 1993, Scientia Yugoslavica 1990, Genomics 1989).